Hopp til innhold

Dette må du ikke bruke i mikrobølgeovnen

Denne koppen førte til full utrykning til et av byggene ved sykehuset i Tønsberg torsdag morgen.

En ødelagt kopp i mikrobølgeovnen.

EVAKUERING: Hele bygget ble evakuert på grunn av denne koppen.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Røykutvikling i en mikrobølgeovn førte til at bygget i Tønsberg ble evakuert. Brannvesenet rykket ut klokken 08.05 etter at den automatiske brannalarmen hadde gått.

De evakuerte stod ute og ventet på brannvesenet, og fortalte at røyken kom fra en mikrobølgeovn.

– Da vi kom inn, luktet det surt og ille, sier brannmester Roar Marthinsen.

En røykdykker med åndedrettsbeskyttelse gikk inn, og fant en kopp som ikke hadde tålt varmen fra mikrobølgeovnen.

Egner seg ikke

Vestfold interkommunale brannvesen minner på sin Facebook-side om at det er fort gjort å glemme at ikke alle materialer egner seg for bruk i mikrobølgeovnen. De la i tillegg med en liste over materialer hentet fra matportalen.no.

Ti bygningsbranner

– Nasjonal statistikk viser at ti bygningsbranner har startet i mikrobølgeovnen de siste to årene.

Det opplyser Arnt E. Folvik, informasjonsrådgiver i Vestfold interkommunale brannvesen.

Om du bruker mikrobølgeovnen til oppvarming og du ser røyk, er rådet å skru den av.

– Brenner det kun i maten i ovnen, kan det beste rådet være å la døren stå igjen. Da hindrer man at brannen tilføres luft og den kan slukke av seg selv. Brenner det i fett inne i ovnen, må du ikke bruke vann til å slokke, det gjør bare vondt verre.

– Brenner hele ovnen og det er fare for spredning til bygget, må hver enkelt vurdere faren en utsetter seg for ved å slokke med brannslokningsapparat eller husbrannslange. Man bør uansett oppholde seg kortest mulig i brannrøyk, så trekk deg ut, lukk døren til brannrommet, varsle andre som er i fare og ring 110.