Hopp til innhold

Dette er det aller hotteste i vinter

Det er en spesiell type ski som lokker både store og små nordmenn til å utfolde seg i skibakkene i år – nå vil vi nemlig ha skitupp både foran og bak.

Stian Eriksen kom på 3. plass

Det kan gå både raskt og høyt til værs når man kjører og hopper med twintip-ski på beina. Skiene gir helt nye muligheter når det gjelder å leke seg i skibakken, og det har definitivt nordmenn merket seg, med en eksplosjon i salget det siste året.

Foto: Cosmin Cosma / NRK

Glem de tradisjonelle langrennsskiene, som nordmenn har hatt på beina siden de ble født.

Glem også de nesten like tradisjonelle alpinskiene, som i kjølvannet av norsk alpinsuksess gjennom årtier har blitt brukt til å rase ned norske løyper og fjellsider.

I år er det nemlig noe helt annet som gjelder: twintip-ski.

Les også:

Tupp foran og bak

For den uinnvidde: Twintipski er alpinski som har tupp både foran og bak, noe som gjør dem spesielt egnet for å utføre diverse hopp og triks, eller hvis man vil, teste løyper litt utenfor allfarvei. Samtidig kan de også brukes til å rase ned de mer ordinære slalåmløypene.

At twintipski er det store i år, bekrefter de store sportsbutikkene.

– Salget av ski i januar har hatt en betydelig økning sammenliknet med i fjor. Salget av Twintip-ski er det som har tatt mest av. Mer enn dobbelt så mange har kjøpt slike ski sammenlignet med i fjor, sier Kenneth Bjaanes, avdelingsleder for ski- og sykkelavdelingen ved G-sport i Porsgrunn, som er Norges største sportsvarehus.

Se video: Her ser du hvordan man behersker twintip-skikunstene til det fulle:

Ikke bare menn

Bjaanes sier at hovedgruppen av de entusiastiske twintip-kjørerne er gutter mellom 8 og 30 år, men forteller også at det ikke bare er menn som har blitt bitt av twintip-basillen.

– Vi merker også en helt annen etterspørsel etter salg slike av ski hos damer. Flere av de «feminine» modellene har blitt helt revet bort, og vi venter på nye forsyninger.

Marius Jensen er innkjøpsansvarlig for ski og sykkel ved sportskjeden XXL. Han vil ikke gå ut med spesifiserte tall for deres skisalg, men også han har i høyeste grad merket seg trenden.

– Vi ser helt klart at det er en økt interesse for twintip-ski, og at dette er de mest populære skiene for tiden.

Og det er særlig de yngste som leker seg med den nye skitypen.

– Særlig barn og ungdom mellom 6 og 15 år er veldig nysgjerrige på og interesserte i disse skiene, og det er mange skikjørere som bytter fra vanlige alpinski og går over til twintip.

Ut i naturen og action

Kenneth Bjaanes ved G-sport i Porsgrunn sier at kundene gir uttrykk for at de vil prioritere å bruke penger på seg selv og komme seg ut i naturen, kombinert med det å få actionfylte opplevelser. Og han mener at mediene har hatt en klar innflytelse.

– Det er klart at all TV-eksponeringen som freeski-sporten har fått i det siste har økt interessen for twintip-skiene. Vi snakker om en ordentlig «hype.

Samtidig sier Bjaanes, som en kuriositet:

– De fleste av dem som har twintip-ski, bruker dem nok bare til å sprute litt ekstra på den som kommer bak.

Se video:

Vinterens store vinner på skimarkedet er twintip-skiene.

Twintip-ski for liten, og twintip-ski for stor. Det er liten tvil om hva som er det mest populære på skifronten når nordmenn går i sportsbutikkene for å investere i et nytt skipar. Ekspeditør ved G-sport BEHA-kvartalet i Porsgrunn Alexander Forsbakk gir en innførsel i hva det selges mest av.

Klart flere freestyle-utøvere

Christopher Frankum

Sportssjef for freeski-avdelingen i Skiforbundet Christopher Frankum, syns det er svært gledelig at det blir større fokus på den før litt underrepresenterte idretten, og at salget av utstyr er i formidabel vekst.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Selv om mye av twintip-skiaktiviteten i stor grad utføres i egen regi, melder også Norges Skiforbund at antallet freestyle-utøvere øker.

– Det siste året fikk vi 32 prosent flere utøvere tilknyttet Freestyle-avdelingen ved Skiforbundet. Dette er i særklasse den største økningen vi har på en gruppe, sier Erik Aas Andersen, konsulent for bredde og rekruttering i Skiforbundet.

Samtidig påpeker han at forbundet jobber med å få enda flere av de unge som elsker twintip og freestyle til å melde seg inn og registrere seg, og bli en del av det offisielle skiforbundet.

Christopher Frankum er sportssjef for freeski-avdelingen ved Skiforbundet. Han er ikke overrasket over utviklingen som nå skjer.

– Vi har merket veksten i mange år, men kanskje spesielt de siste årene i Norge. Tall fra USA bekrefter dette. Av alle brukere i alpinbakken var det 47 prosent vekst når det gjelder dem som brukte freeskiing i USA i fjor. Og vi følger etter USA med mellom ett og to år.

Andreas Håtveit

Andreas Håtveit, utøveren som tok bronse i X games i Aspen nå sist helg, har nok en liten del av æren for at twintip-ski er så populært. Håtveit gjør triks som de fleste bare kan drømme om å få til.

Foto: Claes-Tommy Herland/Skiforbundet / NTB scanpix

Noe av svaret på den store populariteten er nok også det store som skal skje på sportsfronten de nærmeste ukene.

– Det er klart at det også er utslagsgivende at sporten har blitt en OL-gren. Og det er enormt mange som koser seg i terrengparken, i skianlegg og leker seg, uten at de har ambisjoner om å bli internasjonale mestere av den grunn.

Se også: Twintip-utøver Andreas Håtveit var med i TV-serien Min idrett

– Stor lekenhet

Og sportssjef Frankum har ingen problemer med å forstå at twintip-skiene har blitt vinneren av skisalget.

– Det går jo på at skiene har en stor lekenhet, man kan hoppe på alt fra små til veldig store hopp, og bruksområdet er vanvittig stort. Barn som kjørte skogsløyper med alpinski før, bytter dem ut for å kunne leke mer. Man kan lande baklengs, snurre rundt i bakken uten å hekte skien bak, og utvikle skiferdigheter på en enda bedre måte.

Landslaget i øvelsen slopestyle, hvor twintip-skiene skal beherskes på et ekstremt nivå, reiser til Russland og OL-byen Sotsji på lørdag. Den norske herrekvoten på fire er full, på kvinnesiden er det Tiril Sjåstad Kristiansen som forsvarer de norske fargene.

– Hun var i fjor verdens beste. I år hun har hatt store skadeproblemer, men er nå på vei tilbake på mirakuløst vis. Så vi har store forventninger til det som skal skje i Sotsji, sier sportssjefen.

Men for dem som ikke helt sikter seg mot OL-deltakelser og mesterskapsgull, er det uansett bare å komme seg ut i terrenget og leke seg – gjerne med skitupp både foran og bak.