Dette bygget skal trolig rives

I stedet vil eieren oppføre et kombinert forretnings- og boligbygg som harmonerer med omgivelsene. Det har Sandefjord bystyre godkjent.

Linnaaegården
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Saken har vakt stor motstand hos interessegrupper som vil bevare eldre bebyggelse, blant andre Vestfold fylkeskommune, men også blant medlemmer av Sandefjord Byforum, Foreningen Gamle Sandefjord og organisasjonen Allgrønn - forum for humanøkologi.

Disse støtter dessuten Folkeaksjonen for bevaring av kvartalet, også kalt Linaae-kvartalet oppkalt etter en av de tidligere eierne. Engasjementet for bevaring har vært stort.

Se video:

Video nsps_upload_2008_10_24_18_7_21_115.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Mekling

Fylkeskommunen har innsigelser mot kommunens vedtak og saken går til mekling.

Dagens eier, Kristoffersen holding, ønsker å rive husene. Det var også bakgrunn for at kjøpmann Arne Just Kristoffersen kjøpte Rådhusgaten 10 i 1959 fordi kommunen hadde bestemt at huset skulle rives. Kristoffersen eide da nabobygget Storgata 7 hvor han drev forretning. Nå er det hans barn som er eiere gjennom selskapet Kristoffersen holding.

Overlevd mye

Byggene inngår i et eldre kvartal i Sandefjord, og Rådhusgaten 10 er et av de få husene som har overlevd to bybranner i området.

Huset er bygget rundt 1850 og har for de meste vært en privatbolig. De siste 50 år har det vært næringsvirksomhet i bygget, både kafé, teppeforetning og reisebyrå. Huset har aldri vært på noen liste over bevaringsverdige eller verneverdige bygg.

- Historieforfalskninger

Reidar Kristoffersen sier de i flere år har forsøkt å finne fornuftige og lønnsomme løsninger for å bevare Rådhusgaten 10. Alle forslag har bare blitt historieforfalskninger, sier Kristoffersen. Huset framstår nå ikke originalt. Fasaden er endret flere ganger og alt originalt inni huset er fjernet. Huset må gjennom en betydelig rehabilitering for å komme tilbake til det opprinnelige fra 1850-årene. Det er kostnadsberegnet til nærmere 7 millioner kroner, forteller Kristoffersen.

- Vi ønsker derfor heller å utvikle kvartalet til et moderne kvartal med boliger og butikker, sier han. Det er stor interesse for å bosette seg i dette området fordi det ikke er plaget av støy fra byens uteliv som holder hus i andre deler av byen, sier Reidar Kristoffersen

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Aktor om Breivik: – Han næres av publisitet

Vigdis Hella

Siste nytt fra Vestfold og Telemark