Hopp til innhold

Dette bør du tenke på i trafikken

Syklister og sjåfører er enige om at de må ta hensyn til hverandre for å redusere antall ulykker og farlige situasjoner.

sykkelfelt i fredrikstad sentrum

RESPEKT: Leder i Tønsberg Cykkelklubb, Bjørn Arild Øhre, mener gjensidig respekt gir gode opplevelser for alle som ferdes langs veien.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Sykkelsesongen er i gang for fullt, og mange velger nå å bruke tohjulingen til både trening og transport.

Vi har spurt en sjåfør om hans beste råd til syklister, og en syklist om hva han forventer av sjåførene han møter i trafikken.

Råd til syklister:

1. Unngå blindsoner

Ifølge Statens vegvesen er det for få syklister som holder seg bak store kjøretøy. To av ti dødsulykker på sykkel skjer i bilens blindsone.

Olav Vefald, regionsjef i Norges Lastebileier-Forbund, sier det ofte oppstår farlige situasjoner når syklister befinner seg på høyre side.

– Sjåføren kan ikke se syklisten. Det er rett og slett ikke teknisk mulig. Vi har altfor mange ulykker av denne typen.

2. Ikke bruk for mye plass

– Vi er redde når vi ser store grupper der man sykler flere i bredden. Det er ikke gunstig for trafikksikkerheten, sier Vefald.

3. Ikke skift felt for ofte

Regionsjefen sier mange lastebilsjåfører synes det er vanskelig å forholde seg til syklister som veksler mellom å sykle på fortau, sykkelveier og i kjørebanen.

– Det skaper uro. De bør i hvert fall stoppe opp når de skifter fra det ene til det andre. Særlig i bynære strøk ser man stygge episoder på grunn av dette.

Olav Klasson Vefald, regionsjef

FELLES ANSVAR: Regionsjef i Norges Lastebileier-Forbund, Olav Vefald mener det er viktig at alle som ferdes i trafikken tar hensyn til hverandre.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Råd til sjåfører:

1. Ikke stress

– Det er viktig at bilister ikke presser seg frem og er aggressive, sier leder i Tønsberg Cykkelklubb, Bjørn Arild Øhre.

Han mener syklister har blitt mer akseptert i trafikken de siste årene, men sier det fortsatt er noe å gå på.

– Samtidig må vi som er ute på sykkel ta hensyn til bilister slik at vi unngår farlige situasjoner. Vi prøver å være smidige slik at alle har plass i veibanen.

2. Tenk før forbikjøring

Øhre mener syklistene selv må sørge for å unngå å danne store grupper som kan være til hinder for andre, men ber sjåfører ta hensyn når de skal passere.

– Dette bør gjøres på steder der man har oversikt. Ikke i svinger og over bakketopper.