Hopp til innhold

– Kan bli vanskelig for mange å finne ny jobb

Over 20 personer mister jobbene sine når Bratsberg teglverk i Nome avvikler produksjonen i slutten av november i år. – Tragisk, sier ordføreren i kommunen.

Bratsberg teglverk

Bratsberg teglverk har i mange år vært en hjørnesteinsbedrift i Lunde i Nome kommune.

Foto: Åsmund Brøvik

Formannskapet i Nome kommune ble orientert om saken tirsdag.

– Vi fikk en orientering fra administrerende direktør i Wienerberger Scandinavia, Lars Strand. Han forklarte at det skal være produksjon i noen måneder til, men at det deretter er kroken på døra for bedriften, sier ordfører i Nome, Bjørg Tveito Lundefaret, til NRK.

Bjørg Tveito Lundefaret

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret i Nome synes det er trist at hjørnesteinsbedriften legges ned.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Drift til november

Hun forteller videre at produksjonen skal fortsette frem til cirka 30. november.

I forkant av dette vil de fleste ansatte ha mottatt oppsigelse. 30. november blir dermed den siste arbeidsdagen for mange.

– Noen har lengre oppsigelsestid, og får jobbe ut denne. Eierne har samtaler med hver og enkelt ansatt nå, sier ordføreren.

Tveito Lundefaret forklarer at det skal være noen til stede på teglverket en stund til for å selge ut varer som de har på lager.

– Wienerberger var veldig klare på at det ikke er noen vei tilbake. Avgjørelsen om å avvikle driften er definitiv, sier hun.

Ringvirkninger

Dette betyr at over 20 personer mister jobbene sine.

– Det er tragisk for dem som opplever å miste jobbene sine. Jeg er bekymret for dem, for det er ikke enkelt å få ny jobb i Midt-Telemark. Det er mange som har vært trofaste mot teglverket i veldig mange år, og har kanskje ikke noe annen bakgrunn å vise til. Det kan nok være vanskelig for noen å få ny jobb, dessverre, sier Tveito Lundefaret.

Hun forteller at nedleggelsen også får ringvirkninger for andre næringer.

– Transportnæringen har hatt mange oppdrag for teglverket gjennom mange år, så dette får konsekvenser for andre også, sier ordføreren.

Fikk sjokk

De ansatte ble varslet om hva som kunne skje med bedriften i juli i år.

– Vi fikk sjokk. Ingen var forberedt på at dette kunne skje, sa en representant for de ansatte til NRK den gangen.

Wienerberger Bratsberg teglverk er det siste i sitt slag i landet. Teglverket lå opprinnelig i Skien, og ble etablert i 1895. Etter krigen ble det klart at anlegget måtte moderniseres, og det ble bygget et nytt, moderne teglverk i Lunde. Dette sto ferdig i 1957.

Det østerrikske selskapet Wienerberger kjøpte teglverket på begynnelsen 2000-tallet.

Ordfører og lokalbefolkning er bekymret.

SE VIDEO: Nyheten om at teglverket sto i fare for å forsvinne, slo ned som en bombe blant de ansatte ved bedriften i juli i år.