Hopp til innhold

Bortført 9-åring må bli i Polen

Den ni år gamle jenta som ble bortført av sine foreldre fra et beredskapshjem i Andebu i juni, skal ikke sendes tilbake til Norge. Det har en domstol i Polen bestemt.

Dermed tapte barnevernet kampen om å få returnert jenta til Vestfold.

– Det kan ikke være sånn at barn under omsorg av det offentlige i Norge bare kan tas ut av landet og at vi slipper saken. Det er grunnen til at vi fremmet kravet om tilbakeføring også, sier leder for barnevernet i Andebu Mona Thormodsrud.

Hun er uenig med den polske domstolen, som mener at jenta kan ta skade av å sendes tilbake til Norge.

– Hvis vi mente at jenta ville ta skade av det, hadde vi ikke fremmet det kravet. Hun var akutt plassert av oss, og vi tror ikke hun får noen bedre omsorgsbetingelser i Polen.

– Dette er for barnets beste

Den polske etterforskeren Krzysztof «Rambo» Rudowski var den som bortførte jenta fra Andebu til Polen. Han mener domstolens avgjørelse er for barnets beste.

– Jeg mener at de har gjort det eneste riktige å gjøre. Barnet var ikke lykkelig i beredskapshjemmet, og ville være hos foreldrene. Hun fikk beskjed om å ta med seg favorittlekene sine til skolen og ble hentet av barnevernet der. Foreldrene og barnet ble traumatisert av måten dette ble gjort på. Derfor mener jeg at domstolen har tatt hensyn til barnet, sier Rudowski til NRK.

– Hvis jeg fikk muligheten hadde jeg hentet henne fra Norge igjen, selv om det måtte bety fengsel for meg. Jeg tror ikke barnevernet kommer noe vei med å anke.

VG skrev om Krzysztof «Rambo» Rudowski i begynnelsen av desember, da saken var oppe i retten i Polen. Han skal ha bortført minst to barn fra Norge, skriver avisa.

Vurderer å anke

Thormodsrud i barnevernet sier de har muligheten til å anke avgjørelsen.

– Vi vil lese dommen, og drøfte den med justisdepartementet før vi tar en endelig beslutning.