I flere år har Bohus i Tønsberg vært plaget av måker. Måkeunger har falt ned fra reir og blitt overkjørt.
INGEN REIR SÅ LANGT: Måkeskremselet har hengt på taket i to uker, og hittil har den gjort jobben sin. Steinar Kaalsaas håper at måkene nå vil legge reir andre steder enn på hans tak.
Foto: Hina Aslam / NRKTil nå har varehuset måttet leve med det, men i år så daglig leder Steinar Kaalsaas seg nødt til å ta noen grep. Butikken skal nemlig ha håndverkere på taket for å reparere en vannlekkasje.
– Eggene er jo fredet i hekkeperioden, så vi er veldig spente på om denne «scaring hawken» virker, eller om håndverkerne må leve med aggressive måker rundt seg, sier Kaalsaas.
- Les også:
Et ufravikelig krav
Ifølge Arne Christian Geving, som er fagsjef for naturforvaltning for Fylkesmannen i Vestfold, er slike måkeskremsler blitt mer og mer vanlige de siste årene.
FLERE STEDER: – Jeg ser at stadig flere setter opp måkeskremsler, sier Arne Christian Geving ved Fylkesmannen i Vestfold.
Foto: Hina Aslam / NRK– Jeg ser at det er kommet opp veldig mange slike ordninger rundt om i byen, og det ser ut som om det er fritt for måker på de takene, sier han.
- Les også:
Bortsett fra å legge ut måkeskremsler, er det veldig lite man kan gjøre nå.
– Nå er det for sent. Det er midt i hekkesesongen og den måkearten som hekker på de fleste hustak, er fiskemåke.
Fiskemåken ble rødlistet i 2010, og det er kun ett unntak som gjøre at man kan kvitte seg med måkene.
– Dokumentert skade av økonomisk betydning. Da kan man søke om skadefellingstillatelse, men det er et ufravikelig krav at man skal ha gjort forebyggende tiltak for å bli kvitt plagene først, forklarer Geving.
- Les også: