Det er ingen tvil om at antioksidanter er sundt. De aller sunneste er de som finnes i gulrødefargestoffer som rød grapefrukt, nype og tomat og heter Lycopena.
Lycopena er i slekt med karoten, bare mye sterkere. Antioksidantene hjelper de gode kolesterolet og frakte fett ut av kroppen.
Vanlige grønnsaker har et antioksidant nivå på ca 1. Målinger har vist at urter har et antioksidant nivå på 100 og 200! Derfor er dette nesten som et eliksir for kroppen. Det sier Gunnhild Wiik Mikkelsen som er ekspert på området.
RØD PESTO
½ dl hvalnøtter varmes litt i en tørr panne. Da får de en litt kraftigere og rundere smak. Hvalnøtter har omega-3 i seg og bør varmes forsiktig opp. Plukk bladene av
1 potte frisk oregano, og
1 potte frisk basilikum, og ha de i en foodprocessor sammen med nøttene.
Du kan også bruke andre urter som persille, brennesle, skvallerkål eller vassarve, men behold enten oregano eller basilikum fordi de smaker så godt.
1 dl tomatpuré,
2 båter hvitløk (hvis du vil),
1 dl olivenolje og
½ dl reven parmesan, has også i kjøkkenmaskinen. Kjør alt sammen sammen. Smak til med urtesalt, pepper og noe søtt.