Hopp til innhold

Blinde Ola får likevel alle bøkene til skolestart

Statped avslo først søknaden om punktskriftsbøker til blinde Ola Gullstrand fra Nøtterøy. Nå har de snudd i saken, og 13-åringen kan lese lekser med fingertuppene når han begynner på ungdomsskolen.

Bilde av Ola Gullstrand.

– Nå kan jeg gjøre lekser hjemme hos venner, sier Ola Gullstrand.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– Man leser mye saktere på leselist enn i punktskriftsbøker og så går det mye lengre tid før man er ferdig med det man skal gjøre.

Det sier den blinde 13-åringen, Ola Gullstrand, fra Nøtterøy.

Profilbilde av Tage Gullstrand.

Overgangen fra punktskriftsbøker til tekniske verktøy må skje gradvis, mener Tage Gullstrand.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Og leselist kunne ha blitt det eneste han ville hatt å bruke når han begynner på ungdomsskolen i neste uke. For Ola fikk avslag da skolen søkte om punktskriftsbøker til ham hos Statlig spesialpedagogisk tjeneste, Statped. Begrunnelsen var ressursmangel.

Da startet far, Tage Gullstrand, kampen for Olas bøker, og nå har Statped snudd.

– Dette er gode nyheter å få. Det er trist at man skal måtte gjøre så mye for å få bøker på plass, men det er godt vi har kommet i mål, sier Olas far.

Bilde av en punktskriftbok.

Ola Gullstrand er glad for å kunne ta med seg punktskriftsbøker og gjøre lekser hos venner når han begynner på ungdomsskolen.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Les også:

Mange må kjempe

Tage Gullstrand mener medias søkelys og et brev til kunnskapsministeren har vært avgjørende i saken, men det er ikke Niels-Erik Mathiassen, avdelingsdirektør for teknologi og utvikling i Statped, enig i.

Han sier de hele tiden har vært opptatt av å løse situasjonen og mener skolen bestilte fire av Olas bøker for sent og at de derfor ikke kom med i produksjonsplanen.

Hos Norges Blindeforbund er generalsekretær Arnt Holte glad for at saken endte godt, men sier mange opplever å få nei fra Statped på søknad om punktskriftsbøker før skolestart.

– Ola måtte kjempe for å få bøkene og vi har også stått på for ham. Nå er saken løst, men det lå mye usikkerhet før løsningen kom, sier Holte.

Nå håper han på en holdningsendring hos Statped, at de forstår hvor viktig punktskriftsbøker er for blinde og svaksynte og ikke lar andre komme i samme situasjon som Ola.

Ola Gullstrand bruker en leselist.

Ola Gullstrand sier han leser saktere på leselist enn når han bruker punktskriftsbøker.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Teknologi er fremtiden

Teknologiske verktøy som leselist, ikke punktskrift, vil være det blinde og svaksynte må bruke i videregående skole og i jobber videre i livet, sier Statsped.
Det har Olas far, Tage Gullstrand, forståelse for, men han mener overgangen må skje gradvis.

– Man kan ikke brått bare kutte helt for en 13-åring og informere om at du skal møte arbeidslivet og der er det sånn, sier Gullstrand.

Holte i Norges Blindeforbund understreker at Statsped bør forstå at det er forskjell på å ha en digital bok og en punktskriftsbok og at det er viktig å kunne ha håndfaste bøker.

– Det er bra, for da kan jeg gjøre lekser hjemme hos andre folk, sier Ola.

For med punktskriftsbøker i sekken slipper 13-åringen å ha med seg datamaskinen med den kostbare og relativt store leselisten når han besøker venner.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark