Hopp til innhold

Besvimer for nytelsens skyld

I Sandefjord fremkaller noen ungdommer besvimelse for å oppnå en rusfølelse. Noe lignende brukes som sexlek i enkelte miljøer.

I følge Sandefjords Blad har en elev blant annet besvimt 20 ganger på én dag. I tillegg til hyperventilering og besvimelse, brukes kvelning enkelte miljøer. Det er en internasjonalt kjent lek kalt choking game.

Kvelning har også i mange år vært kjent brukt som sexlek. Leken, som kan være svært dødelig, skal også være utbredt i mange miljøer.

Fremkaller besvimelse og oppnår rusfølelse

Noen ungdommer ved Varden ungdomsskole hyperventilerer slik at de besvimer. Dette har flere elever forsøkt og helsesøster Veronica Trøim ble kontaktet en forelder.

– Jeg reagerte omgående og besluttet å reise rundt i klassene på skolen og informere, sier Trøim.

Hun er først og fremst opptatt av at elever som besvimer kan få ulike skader. Noen skader seg i fallet, andre kan få medisinske skader. Trøim er også opptatt av at den som besvimer ikke nødvendigvis skal føle seg trygg på den eller de som er rundt.

– Alle har mobiltelefoner i dag. Ungdommer filmer og fotograferer og legger ofte bilder og filmer ut på nett uten å tenke konsekvenser. Det gjør ikke saken bedre, sier helsesøsteren.

Slike besvimelser fremkaller, hos noen, en slags rusfølelse når de våkner igjen. Internasjonalt har dette blitt en lek, men da benyttes kvelning i stedet for hyperventilering.

(Teksten fortsetter under bildet)

Helsesøster Veronica Trøim

Helsesøster Veronica Trøim er bekymret for elevenes aktivitet og har valgt å informere.

Foto: Per Foss / NRK

– Dette er forferdelig

Rektor på Varden ungdomsskole, Anne Enger Ulrichsen, synes det er forferdelig.

– Vi har vært klar over at det har forekommet og det oppstod hos oss første gang i fjor. Da gikk det som en kort bølge, slik vi opplevde det, sier rektoren.

For en uke siden fikk skolen vite om at elevene hadde begynt å fremkalle besvimelser igjen. Skolens ledelse kjenner ikke hyppighet og omfant, men tar dette svært alvorlig.

Kjent sexlek blant enkelte

Det som på fagspråket heter Autoerotic asphyxiation er en kjent sexlek.

Den finnes i flere varianter og minner mye om det elevene i Sandefjord gjør. Det som trolig ligger nærmest elevenes aktivitet er for eksempel pustekontroll (breathe control) som i sexleken dreier det seg om å kontrollere sexpartnerens tilgang på luft.

Dette er en kjent form for sexlek innen sado masochistisk sex, skriver nettstedet klikk.no.

Lege advarer

Anestesilege Lars Gisselsson ved Sykehuset Telemark sier slik lek er svært farlig.

– I ytterste konsekvens kan for eksempel en slik kvelning føre til hjertestans, sier Gisselsson.

Når lungene ikke får luft påvirkes hele kroppen, forklarer Gisselsson, som advarer sterkt mot aktiviteten. Gisselsson bekrefter at han kjenner til at enkelte miljøer også benytter dette som en sexlek.

Mellom 1995 og 2007 døde 82 barn i USA etter å ha lekt på denne måten. Barna var mellom 11 og 16 år, skriver nettstedet.

Gjennom tidene har nærmere undersøkelser av det politiet først har trodd var drap, i stedet har vist seg å være bisarre seksaktiviteter.