Ber om 16 års fengsel etter dødsulykke

LARVIK TINGRETT (NRK): Aktor ba fredag om 16 års fengsel for en 21 år gammel mann som er tiltalt for drap etter dødsulykken på E18 i Larvik 1. nyttårsdag.

Dødsulykke på E18 i Larvik natt til 1. nyttårsdag

En mann mistet livet i ulykken på E18. Hans kone og det ene barnet ble alvorlig skadet.

Foto: Geir Eriksen

Fredag var tredje og siste dag av rettssaken mot den tiltalte 21-åringen. Tiltalte kommer fra Bergen, men bor i Skien.

Ifølge tiltalen krysset han en sperring på E18 for å komme seg over i motgående kjørefelt i forkant av kollisjonen.

Han skal ha kjørt i motsatt kjøreretning i flere kilometer på E18 mellom Larvik og Langangen før han frontkolliderte med en annen bil.

Mor, far og tre barn var på vei hjem til Skien da bilen med 21-åringen bak rattet krasjet inn i dem. Frontkollisjonen førte til at familiefaren mistet livet.

Det ene barnet og moren fikk alvorlige skader. Også 21-åringen ble innlagt på sykehus etter hendelsen.

Uenige

Aktor i saken, statsadvokat Vibeke Gjøslien Martins, mener mannen med vilje kjørte sin egen bil på bilen som kom i motsatt retning, og derfor må straffes for forsettlig drap. Tiltaltes forsvarer mener mannen må dømmes for uaktsomt drap, fordi 21-åringen ønsket å ta sitt eget, og ikke noen andres liv.

– Jeg la ned påstand om at han skal domfelles i tråd med den tiltalen som foreligger, til fengsel i 16 år, sier Martins til NRK.

Tiltaltes forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, mener imidlertid at det er snakk om en uaktsom handling, og at strafferammen heller må ligge på rundt to år.

– Det er ingenting som tyder på at han har planlagt å ta andres liv. Å påstå det, er absurd, ifølge Halse.

– I vårt tilfelle har vi en situasjon hvor personen har prøvd å ta livet sitt. Han har hatt veldig sterke følelser, og vi mener at det har overstyrt konsekvenstenkning. Derfor tenker vi at i akkurat hans hjerne, som prøvde å ta livet sitt, og som hadde sterke følelser, så har ikke han tenkt at noen kom til å dø, utdyper han til NRK.

Ber om oppreisning til de etterlatte

Bistandsadvokat Christian Lundin mener alle etterlatte har krav på oppreisning på 300 000 kroner hver. Det vil si til familiemoren, hver av de tre barna som satt i bilen og til foreldrene til mannen som døde.

I tillegg mener han at de fire i bilen har krav på oppreisning for egen fysiske og psykiske skade ved å være direkte berørt av kollisjonen. Han krever 200 000 kroner til moren, 150 000 kroner til femåringen som også ble alvorlig skadet, og 100 000 kroner til hver av de to guttene som satt i bilen. De var sju og nesten ett år da ulykken skjedde.

Han viser også til at det er forsikringsselskapet som må betale dette, og at mannens økonomi ikke må legges til grunn.

Tiltaltes forsvarer mener bistandsadvokatens krav er for høye.

Erkjenner ikke straffskyld

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld for å ha drept eller skadet noen med viten og vilje.

21-åringen erkjenner imidlertid det som skjedde, og han erkjenner skyld i den forstand at det som skjedde var uaktsomt.

Jon Anders Hasle i retten.

Advokat Jon Anders Hasle sier hans klient ikke mente å ramme noen andre.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK