22-åring anker etter drapet på E18

– Vi mener straffen burde vært lavere, sier 22-åringens advokat Øystein Storrvik.

Dødsulykke E18 nyttårsaften 2017

DØDSULYKKE: En familiefar omkom og flere i bilen ble alvorlig skadet da 22-åringen kjørte inn i bilen deres på E18.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Dommen er den strengeste som noen gang er gitt i Norge for et bildrap.

– Det er en side ved denne saken som er veldig spesiell ved at han på forhånd hadde planlagt å ta sitt eget liv, sier Storrvik.

På grunn av disse omstendighetene mener han at straffen burde vært lavere. De har nå valgt å anke dommen for å argumentere for en lavere straff.

Familiefar døde

22-åringen forsøkte å ta sitt eget liv på E18 i fjor, men tok i stedet livet av en tilfeldig familiefar og skadet flere familiemedlemmer.

Kollisjonen oppsto 1. nyttårsdag i fjor mellom Langangen og Larvik etter at domfelte hadde kjørt tre kilometer i feil kjøreretning.

Tre av meddommerne i lagmannsretten stemte for 18 års fengsel, mens flertallet på fire dommere, inkludert to fagdommere, stemte for en straff på 16 år. Dette ble derfor resultatet i lagmannsretten og i tingretten.

Familien til mannen som døde i sammenstøtet er tilfreds med at lagmannsretten har konkludert med samme straff som tingretten.

Tilfreds med dommen

– De etterlatte er en familie som er lagt i grus på grunn av en ubegripelig handling. De vil aldri få sin far og ektemann tilbake, sier Christian Lundin, familiens forsvarer til NRK.

22-åringen kommer fra Bergen, men er bosatt i Skien. Da saken var oppe i tingretten erkjente han ikke straffskyld for å ha drept eller skadet noen med viten og vilje.

Men han erkjente skyld i den forstand at det som skjedde var uaktsomt.

Snø førte familien ut på E18

Enken etter familiefaren fortalte i tingretten at familien hadde vært på ferie på Gran Canaria og var på vei hjem til Skien natt til 1. nyttårsdag 2018.

De skulle egentlig vært tidligere på veien, men at de måtte måke frem bilen på Gardermoen fordi det var så mye snø. Det var mannen hennes som kjørte bilen, og på veien nedover stoppet familien ved en restaurant der mannen måtte sove en halv time.

Kvinnen fortalte også at de egentlig skulle kjøre over Siljan, men tok E18 i stedet på grunn av all snøen. Tåke og mye snø gjorde kjøreforholdene vanskelige, sa hun.

Idet bilen nærmet seg fylkesgrensa mellom Vestfold og Telemark, så de en bil komme mot dem i stor fart i feil kjørefelt. Ifølge kvinnen sa mannen hennes da at «Noen har sovnet eller noe galt har skjedd».

Han forsøkte å svinge unna den møtende bilen.

22-åringen hadde en promille på 1,32 to timer etter ulykken.

Ulike påstander

Statsadvokat Vibeke Gjøslien Martins ba i tingretten om at mannen ble dømt til 16 års fengsel.

Hun argumenterte med at mannen med vilje kjørte sin egen bil på bilen som kom i motsatt retning, og derfor må straffes for forsettlig drap.

Jon Anders Hasle var mannens forsvarer i tingretten og mente mannen må dømmes for uaktsomt drap, fordi 22-åringen ønsket å ta sitt eget, og ikke noen andres liv.

– Det er ingenting som tyder på at han har planlagt å ta andres liv. Å påstå det, er absurd, sa Hasle i retten.

Må betale erstatning

Lagmannsretten kom fram til å øke oppreisningserstatningen med 50.000 til hver av de fornærmede på grunn av de alvorlige skadene familien er påført. Den totale oppreisningen som ble tilkjent er på kr 1 950 000.

Tryg forsikring har betalt nær tre millioner kroner til de fire fornærmede, som 22-åringen må dekke.

En kartlegging NRK gjorde i perioden 2005–2014 viser at 11 selvmordssjåfører tok livet til 13 uskyldige trafikanter.