Hopp til innhold

Vil anmelde etter funn av rådyrhode

Det avkappede rådyrhodet som ble funnet rett ved en barnehage har skapt mye oppsikt. Foreløpig har ingen meldt seg.

Barnehage fant avkappet rådyrhode

FANT AVKAPPET KADAVER: Dette rådyrhodet fant Levangsheia barnehage da de var på tur mandag.

Foto: Pål Hødnebø

I slutten av juni møtte Levangsheia barnehage på Stabbestad i Kragerø på et uhyggelig syn. Det avkappede hodet lå på bunnen av et vann, festet til en stein og tauet til et tre.

Leder i Viltnemnda i Kragerø, Arne Sørdalen sier at hittil har ingen meldt seg og at de derfor vurderer å anmelde saken.

Det har for øvrig kommet flere mulige forklaringer på hvorfor rådyrhodet befant seg på vannbunnen.

Kan ha blitt brukt som åte

Det er usikkert hvor lenge kadaveret har vært i vannet, men skrotten skal ha vært fordervet da det ble dratt opp på land.

Webjørn Svendsen, viltkonsulent i Norges jeger- og fiskerforbund, tror ikke det nødvendigvis dreier seg om noen kriminelt.

Webjørn Svendsen

Webjørn Svendsen

Foto: Arnulf Møllerstad / NRK

– Det høres ut som en liten kriminaletterforskning, men det trenger det ikke å være. Det finnes rimelige forklaringer på dette, og jeg oppfatter det ikke som en big deal.

Svendsen forklarer at det ikke er uvanlig å bruke rådyrkadavre til åte i jakt og fiske. Én mulig teori er at kadaveret har blitt brukt som agn til å fange ferskvannskreps, men krepsefiske er nå utenfor sesong.

Det er også mulig at rådyrhodet ble brukt som reveåte i vinter.

I så fall ble det lagt på isen for å lokke til seg rev, og festet med tau slik at reven ikke kunne ta det med seg. Når snøen smeltet sank hodet ned på vannbunnen.

Veggpryd

Det bløtlagte rådyrhodet kan også ha vært en prepareringsteknikk for å fjerne hud, kjøtt, sener og hjernemasse. Resultatet er en fin, hvit skalle som man kan bruke til pynt. Det har lenge vært populært med rådyrskaller på veggen.

Fant avkappet rådyrhode

Hodet var passe fordervet og pelsen falt lett av.

Foto: Pål Hødnebø

Siden juni måned er utenom jaktsesong, kan en mulig teori være at dyret ble jaktet på i fjor og fryst fram til nå.

I vannet kan nemlig skrotten ligge i fred uten å bli tatt av store dyr, mens smådyr spiser av kjøttet og gjør skallen fin og ren.

Ikke rart ingen har meldt seg

Svendsen tror det kan være problematisk å fremstille det som en kriminal handling, og at muligheten for at noen melder seg dermed blir mindre.

– Det at de ikke har rydda opp er kritikkverdig. Men om de har lov fra grunneier og det er snakk om lovlig jakt i skogen er det jo helt greit.