Årets livredder 2007

Tolv år gamle Sandra Kristine Ese ble tirsdag kåret til Årets livredder i Norge.

Sandra Kristine Ese

Sandra Kristine Ese fikk i dag tittelen 'Årets livredder 2007'

Foto: Peder Gjersøe / Scanpix

I 2007 reddet jenta fra Horten tre jenter fra å drukne.

Sandra var bare elleve år gammel da hun reddet jentene på 15, 16 og 23 år på badestranden Sandodden i Stokke kommune.

Les også: Helten hedret

- Svømmer som ei bikkje

Det viste seg at ingen av de tre jentene som ble reddet kunne svømme. Den ene lå bevisstløs i vannet mens de to andre dro hverandre under etter tur. Sandra Kristine svømte ut og fikk dratt jentene i land.

- Jeg svømmer jo som ei bikkje selv og klarte å dra dem opp på stranden, sier Sandra enkelt og beskjedent om hendelsen. Da hun hadde klart å få jentene på land, ringte hun 113 med sin mobiltelefon og ventet på hjelp.

- Dette var en fantastisk prestasjon som klart rangeres til ”Årets livredder 2007” og årets redningsdåd, sa en imponert Bjørn Nordstrand fra TrygVesta ved prisutdelingen.

- En bragd

Operasjonsleder ved Vestfold politidistrikt, Einar Paulsen, er overbevist om at Sandra Kristine reddet de tre jentene fra drukningsdøden.

- En bragd, sier juryen, som tildelte prisen. Juryen består av representanter fra TrygVesta og hovedstyret i Norges Livredningsselskap.

Utmerkelsen ble tildelt på plenen utenfor Ekserserhuset på Karljohansvern i Horten. Alle elever ved Sentrum skole i Horten, sammen med ordførerne i både Horten og i Stokke samt presidenten i Norges Livredningsselskap hyllet tirsdag den unge prismottakeren for den flotte redningsdåden.

SE VIDEO: Årets livredder

Sandra Kristine Ese og Bjørn Nordstrand

Sandra Kristine Ese sammen med Bjørn Nordstrand fra TrygVesta.

Foto: Peder Gjersøe / NRK

- Tok tak i beinet

Da Sandra Kristine fikk også heder fra kommunen og Norges Livredningsselskap i august i fjor fortalte hun om hva som skjedde og hvordan hun tenkte.

Selv hadde hun fått lov til å gå og bade fordi hun skulle være sammen med de tre naboene som var vesentlig eldre enn henne.

Sandra gikk ut i vannet og etter hvert hoppet de tre andre uti også. Men det viste seg at de ikke kunne svømme og ble grepet av panikk. Da startet redningsdåden som hun nå blir hedret for.

- Jeg ville ikke risikere å bli dratt ut, så jeg tok tak i jentas ben og dro henne inn mot land til jeg hadde grunn under bena, fortalte Sandra til NRK i august i fjor.

Sammen med de voksne ble jentene lagt i sideleie på stranda. De var bevisstløse men pustet selv. Da ambulansepersonell kom til stedet var forarbeidet gjort forskriftsmessig av Sandra og noen voksne på stedet.

Jentene overlevde og fikk ikke alvorlige skader.