Helten hedret

12 år gamle Sandra Kristine Ese ble helt da hun reddet tre eldre jenter fra å drukne.

Helten Sandra Kristine Ese

Helten Sandra Ese tilbake på åstedet med diplom for innsatsen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Nå er hun hedret av Norges Livredningsselskap, og hun har fått hedersdiplom for innsatsen.

Blant gratulantene var også Stokke kommune med sjekk på 1000 kroner, samt lunsj med ordføreren og innbudte gjester.

Det var lørdag 9. juni det skjedde.

Sandra fikk lov av mamma til å gå å bade ved Sandodden på Vear i Stokke. Årsaken var at tre nabojenter, som var vesentlig eldre, var med. De var henholdsvis 23, 17 og 15 år gamle og opprinnelig fra Afghanistan.

Badeulykke i Vear i Stokke

Full utrykning da ulykken skajdde

Foto: Per Foss / NRK

Det er litt vanskelig å bade ved Sandodden, spesielt hvis man ikke kan svømme, fordi det er brådypt kort ut langt fra land.

Sandra gikk ut i vannet og etter hvert hoppet de tre andre uti også. Men det viste seg at de ikke kunne svømme og ble grepet av panikk.

Sandra beholdt roen, tenkte seg om, fikk dratt to av jentene mot land samtidig som hun påkalte voksnes oppmerksomhet. Hun sørget for at det ble ringt medisinsk nødnummer 113.

Hun oppfattet også at den tredje var i ferd med å drukne fordi hun lå livløs i vannet med hodet ned. Det var hun som litt tidligere, nærmest i panikk, hadde dratt de to andre med ut.

Dioplom overrekkes

Louis Belaska overrekker diplom til Sandra Ese for innsatsen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

- Jeg ville ikke risikere å bli dratt ut, så jeg tok tak i jentas ben og dro henne inn mot land til jeg hadde grunn under bena, foreller Sandra.

Sammen med de voksne ble jentene lagt i sideleie på stranda. De var bevisstløse men pustet selv. Da ambulansepersonell kom til stedet var forarbeidet gjort forskriftsmessig av Sandra og noen voksne på stedet.

Jentene overlevde og fikk ikke alvorlige skader.

Vestfold Krets av Norges Livredningsselskap anbefalte selskapets hovedstyre å hedre Sandra, hvilket fikk sin tilslutning.

Kretsens leder, Louis Belaska, overrakte Sandra erkjentligheten i skolegården på Vear skole fredag formiddag, til stor jubel og applaus fra skolens elever, før ordfører Nils Ingar Åbol i Stokke inviterte helten og andre spesielt inviterte til lunsj på rådhuset.