Åpner hjemmet sitt for flyktninger

På nettsiden tilfluktshjelp.no er 1100 private boliger registrert og klare for å ta imot flyktninger. En av dem som har registrert seg er Elisabeth Rørvik fra Tønsberg.

Elisabeth Rørvik

Elisabeth Rørvik sier hun ofte tenker på at det kunne vært hennes to barn og hun selv som var på flukt. Hun ønsker å åpne hjemmet sitt for flyktninger som trenger det, og har registrert seg på nettsiden tilfluktshjem.no

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

– Hovedmotivasjonen er at det er noen som trenger et sted å sove, sier Elisabeth Rørvik som bor i Tønsberg.

Hun har registrert seg på siden tilfluktshjelp.no, og har stilt et rom til disposisjon, i tillegg til resten av boligen hun selv bor i.

– Nettsiden dukket opp på Facebook-gruppen "Refugees welcome to Vestfold". Og da tenkte jeg: dette er bra! Rommet er ledig, og dette har jeg lyst til, forteller Rørvik.

Registrerer husrom

8. september lanserte stiftelsen bidra.no og avisen Vårt Land, en ny nettside ved navn

Et rom til utlån

UTLÅN: Rommet har tidligere blitt brukt av utenlandske studenter. Elisabeth Rørvik syns det er uproblematisk å dele hjemmet sitt med andre.

Foto: Elisabeth Rørvik / Privat

tilfluktshjem.no. Her kan folk registrere seg med navn, adresse og hvor mange senger de har ledig, hvis de ønsker å huse flyktninger i sitt private hjem.

Tanken bak er å lage et register som senere skal overleveres til myndighetene, UDI og kommunene.

UDI har uttalt til NRK at nettsiden kan være til stor hjelp for dem som allerede har fått avklart flyktningstatus og venter på bolig på asylmottakene.

Vet hvordan gjestfrihet føles

Sengeplass

SENGEPLASS: To enkeltsenger og en sofa som kan bli en dobbeltseng, står på rommet som er til utlån.

Foto: Elisabeth Rørvik / Privat

Elisabeth forteller at hun lenge har visst at hun ønsker å åpne hjemmet sitt for noen som trenger det. Hun har tidligere reist mye, og mener det er noe av årsaken til at hun er sikker på at hun ønsker å låne ut huset.

– Jeg vet hvordan gjestfrihet føles, og jeg vet hvordan det føles å ikke være ønsket, sier Rørvik.

2800 senger

Fredag 11. september hadde 1102 hjem registrert seg på tilfluktshjem.no, forteller styreleder i stiftelsen bidra.no, Jan Olav Ryfetten.

Skapplass

SKAP: Utlåneren mener det bør være mer enn nok skapplass for eventuelle gjester.

Foto: Elisabeth Rørvik / Privat

– I løpet av tre døgn har dette grasrotinitiativet skaffet plass til over 50 prosent av de som sitter på norske asylmottak, sier han.

Han mener ikke det er problematisk for privatpersoner å ta imot flyktninger i egne hjem.

– Vi har lang erfaring med å ta inn utvekslingsstudenter. Flyktningene det er snakk om sitter dessuten i dag i mottak, og er godkjent av norske myndigheter og UDI, sier Ryfetten.

Ønsker å være et medmenneske

Elisabeth Rørvik forteller at det for hennes del handler om å være et medmenneske, og at rommet ikke er et ønske om å utføre en helthandling.

– Jeg forstår at mange vegrer seg mot å låne ut hjemmet sitt, men det er ikke farlig å bli kjent med nye mennesker. Jeg har venner som tidligere har vært flyktninger, og de har beriket mitt liv, sier hun.