Ida (10) skadd for livet i skiulykke – nå har Høyesterett behandlet saken

Høyesterett har forkastet anken fra en 19-åring som ble dømt for å ha kjørt ned og skadet en 10 år gamle Ida i Gautefall skisenter i 2017.

Ida (10)

Ida (10) fikk store skader og et lengre opphold på sykehus etter skiulykken.

Foto: Privat

Dermed opprettholdes lagmannsrettens dom på 18 dagers betinget fengsel for mannen fra Kristiansand.

– Anken ble forkastet i går kveld. Grunnlaget for hvorfor anken ble avvist er ikke offentliggjort, men dette betyr altså at dommen fra lagmannsretten blir stående, sier informasjonsrådgiver ved Høyesterett, Svein Tore Andersen til NRK.

Familiens advokat, Tom Sørum, sier at det er vanskelig å si noe om hva dette innebærer før begrunnelsen har kommet.

– Men det er vanskelig å oppfatte konklusjonen annerledes enn at Høyesterett understreker at man har et betydelig ansvar som skikjører, sier han.

Bakgrunn for saken: Skiulykke til Høgsterett

Lettet familie

Danske Ida var bare ti år da hun deltok på skiskole i alpinbakken på Gautefall i Drangedal, og en 17-åring kjørte inn i henne med full kraft.

– Vi håper og ber om rettferdighet også i Høyesterett, slik at det blir en fellende dom. Vi mener det er viktig for Norge som en skidestinasjon for familier. Det er mange som følger saken også i Danmark, sa moren til Ida til NRK har hun var i Oslo for å følge saken i Høyesterett 26. februar i år.

Etter at familien fikk høre om gårsdagens avgjørelse, er de lettet og takknemlige.

– Det er godt å få satt punktum for denne saken. Nå kan vi se fremover og fokusere all vår energi på at Ida skal få det best mulig gjennom de neste operasjonene hun skal gjennom, sier moren til NRK.

– Det er viktig for både Ida og oss at tre rettsinstanser nå har slått fast hvem som hadde skyld i denne ulykken, legger hun til.

Merket for livet

Den i dag 19 år gamle skikjøreren ble både tingretten og i lagmannsretten dømt for uaktsom kjøring. I lagmannsretten ble han dømt til 18 dagers betinget fengsel samt til å betale 75.000 kroner i erstatning til jenta.

Ulykken skjedde da Ida var på vei nedover i bakken under et heng, og ifølge vitner ble truffet 30 meter under henget. Legeerklæringen sier at sammenstøtet ville ha tatt livet av Ida dersom 17-åringen hadde truffet henne et annet sted enn i foten.

Den nå 12 år gamle jenta lever i dag med store skader i høyrebeinet. Hun må fremdeles gjennom flere operasjoner fordi lårbeinet har grodd feil.

Ida (10) like før ulykka

Her er Ida i skibakken på Gautefall, bare kort tid før ulykken skjedde.

Foto: Privat

– Umulig å kommentere

Moren har tidligere sagt til NRK at datteren er merket psykisk av det hun nå må gå gjennom.

– Det kan ikke beskrives med ord hvor vondt det gjør å se datteren sin gå gjennom så mye smerter i en så ung alder.

Datteren er minst 20 prosent invalidisert.

19-åringen mente han ikke kunne gjort noe annerledes, og anket saken til Høyesterett etter dom i både tingretten og lagmannsretten.

Mannens advokat, Svein Kjetil Stallemo, vil ikke foreløpig ikke kommentere at anken er forkastet.

Det er umulig å kommentere en dom som ikke er avsagt, sier han til NRK.

Gautefall skisenter

Ulykken skjedde ved Gautefall skisenter i Telemark.

Foto: Randi Berdal Hagen / NRK