Alliansen flytter møte fra krigshistorisk grunn

Borre velforening i Horten reagerer på at partiet planla et arrangement i samme område som nazistene brukte under krigen. – Vi ønsker selvfølgelig ikke å støte noen, sier partilederen, som flytter arrangementet.

Hans Lysglimt Johansen

Alliansens partileder Hans Lysglimt Johansen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I forbindelse med det kommende stortingsvalget skulle partiet ha kick-off på Borre i Horten kommune rett etter Middgardsblotfestivalen, søndag neste uke.

Valg av sted har fått Borre Vel til å reagere.

Under andre verdenskrig ble Borrehaugene brukt som samlingssted av nazistene og Vidkun Quisling i Nasjonal Samling.

– Det skapte en viss reaksjon blant lokalbefolkningen her. Flere har spurt om det er lovlig, sier leder i Borre Vel, Kjell Arne Brudvik, som mener det er Alliansens verdiprogram som har gjort at lokalbefolkningen er kritisk til samlingen.

– Jeg mener Alliansen har litt uklare grenser mot retninger man ikke ønsker å bli assosiert med, fortsetter Brudvik.

Uavhengig av festival

Møtet med støttespillere av partiet skulle skje når Midgarsblotfestivalen var ferdig. Festivalen har i flere år arrangert musikktreff for metalentusiaster ved Borrehaugene og festivalsjefen sier de ikke var fornøyd med å bli nevnt i arrangementet.

– I utgangspunktet skulle dette møtet skje utenfor festivalområdet og selve parken, men jeg synes ikke det er noe hyggelig fordi politikk har ingen plass i vår festival. Vi er politisk nøytrale, sier festivalsjef Runa Strindin.

– Vil ikke støte noen

Partileder Hans Lysglimt Johansen har siden oppstarten i 2016 kasta seg på en rekke debatter innen flyktning- og asylpolitikken.

I verdiprogrammet til partiet står det blant annet at Alliansen anser at Norge trues av ytre, globaliserte krefter og at de derfor vil handle for å bevare norske verdier og europeisk kulturarv.

Reaksjonene fra vellaget og festivalen har ført til at partilederen har valgt å avlyse arrangementet.

Lysglimt Joahnsen ønsker ikke å stille opp til intervju, men i en e-post til NRK skriver han:

«Alliansen ønsker selvfølgelig ikke å støte noen på naturskjønne Borre, vi har derfor besluttet å flytte Alliansen kick-offen»

Både festivalsjefen og vellagslederen sier til NRK at de er fornøyde med partiets avgjørelse.