Hopp til innhold

– Little Steven lærte meg å være sterk

NOTODDEN/OSLO (NRK): – Jeg er stolt over å bidra til at det blir en bluesutdanning på Notodden, sier Little Steven til NRK. Denne uka ble det klart at Høgskolen i Sørøst-Norge starter treårig bluesutdanning på Notodden.

Linn Helga Vegheim og Steven van Zandt

– HAN LÆRTE MEG Å VÆRE STERK. Det sier Linn Helga Vegheim, som deltok på Little Stevens Blues School på Bluesfestivalen på Notodden. Den amerikanske artisten får noe av æren for at høgskolen starter treårig utdanning på Notodden.

Foto: NRK

– Han lærte meg å være sterk. Og så var han jo så jordnær, sier Linn Helga Vegheim etter at hun to år på rad deltok på Little Stevens Blues School på festivalen.

Hun var en av artistene som spilte på Høgskolen i Sørøst-Norges lansering av det nye studiet. Det skal ligge på Notodden, der en av Europas største festivaler har blitt arrangert i 30 år. I 2016 og 2017 har Little Steven, alias Steven van Zandt, arrangert bluesseminar for ungdom mellom 19 og 26 år.

«I am proud and pleased that the establishment of Little Stevens Blues School in Notodden has been a part of this process»

Steven van Zandt alias Little Steven

Nå får den profilerte musikeren og skuespilleren noe av æren for at det blir en treårig utdanning på Notodden.

Steven van Zandt lærer unge musikere gitarspill

UNGE DELTAGERE: Steven van Zandt under bluesseminaret på Notodden. Interessen for å delta var stor blant de unge.

Foto: NRK

Little Steven betyr mye

– Drømmen er gammel, men da vi satte i gang gikk det bare 1 1/2 år å få studiet på beina, forteller instituttleder Geir Salvesen ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Salvesen er glad de har Little Steven på laget.

– Jeg har en forventning om at hans rolle har betydning både for at utdanningen blir kjent og at det faglige innholdet blir høyt.

Når utdanningen starter til høsten blir det viktig å finne balansen mellom den folkelige bluesen og den akademiske stilen enhver høyere utdanning har. Nettopp derfor er samarbeidet med Little Steven så viktig, forteller fagansvarlig Bård Gunnar Moe.

– Det betyr mye å få tilgang til hans fagressurser og kontaktnett. Nå skal musikken akademiseres, men det blir vår oppgave å gjøre det på den riktige måten.

Klyper seg i armen

Når første semester starter til høsten blir det mye praksis forteller Moe.

– Studentene skal rett ut og spille på alt fra klubber til skoler og aldershjem. Og de må fikse alt på egen hånd – fra repertoar og til å danne band, forteller han.

På Notodden sitter leder for Bluesfestivalen, Jostein Forsberg, og klyper seg i amen, uviss på om han drømmer eller at dette er sant. Han husker den første festivalen i 1988.

Morten Omlid og Jostein Forsberg

Lokale helter blir lærere på bluesstudiet. Morten Omlid (t.v.) skal lære bort gitarknep, mens Jostein Forsberg skal undervise i det å bygge opp en låt.

Foto: Roald Marker / NRK

Enorm utvikling på 30 år

– Den var en festival nærmest for menigheten. Noe har skjedd på disse årene. Nå er vi en av de største festivalene i Europa og får høgskoleutdanning innen blues. Med forankring via Little Steven til Manhattan og hans Rock and Roll Forever Foundation. Og hvem skulle trodd det da det startet for 30 år siden?

Linn Helga Vegheim teller nå på knappene om hun skal kaste seg ut i en treårig bluesutdanning.

– Jeg er litt usikker, men veldig nær på å gjøre det, sier hun.

Og hvem vet hvem som kan finne på å dukke opp når studiet starter?

Linn Helga Vegheim

Hun vet ennå ikke om hun søker på bluesstudiet til høsten. Men Linn Helga Vegheim drømmer om å leve av bluesen.

Foto: Roald Marker / NRK