– Stian ble diskriminert

Norwegian nektet Stian Uthus å reise med dem til Tenerife fordi han hadde Downs, slår Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) fast.

Stian Uthus og Trude Trønnes-Christensen

Stian er blitt skremt av det han opplevde, men vi skal få ham til å reise på nye turer. Det sier søsteren hans, Trude Trønnes-Christensen.

Foto: Privat

Hvert år reiser Stian til Tenerife på ferie. 41-åringen fra Tønsberg har Downs syndrom, men det har ikke hindret ham i å foreta slike feriereiser alene mange ganger. Fram til i mars i 2013.

Les også:

Da skulle Stian reise med et Norwegian-fly fra Torp, men personalet i flyet nektet ham å gå om bord uten ledsager fordi de mente han ikke oppfylte sikkerhetskravene som selskapet stiller for personer med nedsatt funksjonsevne.

– Denne avvisningen var diskriminering, skriver LDO.

– Beklager på det sterkeste

Lasse Sandaker Nilsen, informasjonssjef i Norwegian

På vegne av flyselskapet Norwegian beklager informasjonssjef Lasse Sandaker Nilsen på det sterkeste at Stian Uthus ble behandlet som han ble.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Ombudet peker på at mennesker med Downs syndrom har "betydelig variasjon med hensyn til intelligens og personlige egenskaper". Ankepunktet til ombudet er at det ikke ble foretatt en konkret individuell vurdering av om Stian oppfylte flyselskapets krav.

– Vi aksepterer naturligvis ombudets avgjørelse og beklager på det sterkeste det Stian opplevde, sier informasjonssjef Lasse Sandaker Nilsen i Norwegian.

Han legger til at selskapet kommer til å betale for den reisen Stian aldri fikk samt utbetale en standard kompensasjon på 400 Euro til folk som ikke får gjennomført den planlagte flyreisen. De betaler også for billetten som Stian reiste til Tenerife med to dager seinere med et annet selskap – uten ledsager.

Prinsipielt viktig

– Dette er en sørgelig historie der alle impliserte parter er tapere. Den krenkelsen Stian ble utsatt for på flyplassen den dagen er jo nær sagt uopprettelig.

Det sier Stians søster Trude Trønnes-Christensen. Hun har kjempet for at broren skulle få oppreisning, og sier at avgjørelsen fra ombudet er prinsipielt viktig.

– Jeg er glad for at vi har et ombud som kan ta slike saker, men dette burde jo aldri ha hendt. Jeg ser på dette like mye som en korrigering for oss alle sammen.

Skremt etter hendelsen

Målet for familien er at Stian igjen skal få reise på sin årlige ferietur til Tenerife, men han trenger nok litt tid, mener søsteren.

– Han er en mann av få ord, så han sier ikke så mye. Men han er preget og skremt.

Les også Trude Trønnes-Christensens innlegg i Aftenposten om denne saken: