– Stian ble ikke nektet å fly fordi han har Downs syndrom

Norwegian avviser diskriminering etter at Stian Uthus (40) ble nektet å fly til Tenerife fra Sandefjord lufthavn Torp.

Stian Uthus og moren Aase-Marie Kolstad

Stian Uhus med moren Aase-Marie Kolstad som han skulle besøke i mars.

Foto: Privat

– Reisende med Downs syndrom er selvsagt velkommen om bord hos Norwegian, sier kommunikasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen, etter kritikken om diskriminering av Stian Uthus.

I en kronikk i Aftenposten i dag reagerer søsteren til Stian Uthus sterkt på måten broren ble behandlet på av Norwegian.

Flyturen fra Torp i Sandefjord til Tenerife 12. mars ble ikke som Uthus hadde håpet. Han har reist flere ganger alene til moren i Tenerife. Også denne gang var det tilfellet, men han reiste med Norwegian for første gang.

Ifølge søsteren må Stian reise hjem fra flyplassen fordi han ikke vil klare seg selv uten ledsager, hverken om bord i flyet, eller ved en eventuell nødlanding.

– De ansatte møtte han i gaten etter han sjekket inn og passerte sikkerhetskontrollen. Da fikk ledsageren til Stian beskjed om at han ikke kunne fly fordi han har Downs syndrom, sier advokat Tord Jordet til NRK.no

Han er hyret inn av familien.

Les også:

Ydmykende situasjon

Tord Jordet ved Ila fengsel

Tord Jordet er engasjert av familien til Stian Uthus.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Stian var helt stille og rolig, og ingenting skulle tilsi at han var en sikkerhetsrisiko. Det var en veldig ydmykende situasjon for Stian, sier Jordet.

Familien og advokaten skriver nå på en klage til Likestillings og diskrimineringsombudet.

– Vi forventer at vi får medhold i at Norwegian har diskriminert Stian, sier Jordet.

Norwegian beklager

Det er strid om hva som egentlig er årsaken til at Stian Uthus ikke fikk være med på flyet. Norwegian sier det dreier seg om en beklagelig misforståelse rundt Stians hjelpebehov.

Lasse Sandaker-Nielsen

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian

Foto: Norwegian

– Vårt personale har forklart at de ikke kunne ta sjansen på å la Stian fly alene på en lang flytur fordi hans ledsager på flyplassen ga uttrykk for at han var hjelpetrengende, ikke fordi han hadde Downs, men fordi han hadde andre hjelpebehov, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian i en pressemelding.

De ansatte forsto det slik at han trengte en egen ledsager. Flypersonalet eller medpassasjerer kan for eksempel ikke pålegges å hjelpe andre reisende inne på toalettet.

– Vi har gjennomgått klagen fra familiens advokat og ser at det kan ha blitt misforståelser på flyplassen om Stians hjelpebehov.

– Vi beklager på det sterkeste at det gikk ut over Stian da han kom til flyplassen sammen med sin ledsager, sier Sandaker Nielsen.