Hopp til innhold

– Blodet sildret mens politiet så på

Da knivslagsmålet i Skien brøt løs, prøvde øyenvitnene desperat å redde liv. Samtidig opplevde de at politiet stod passive og så på.

May-Lill og Frode

May Lill og Frode er tilbake på stedet der de hadde en dramatisk opplevelse natt til søndag.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Det var natt til søndag politiet fikk melding om knivslagsmål utenfor en kafè i sentrum av Skien i Telemark. En 23-år gammel mann ble stukket med kniv i nyreregionen, og tilstanden hans er fremdels livstruende.

Frode

Frode viser hvor slåsskampen fant sted.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Mannen er nå operert, og tilstanden hans var tirsdag ettermiddag fortsatt livstruende.

En annen 29 år gammel mann skal ha blitt slått med en planke eller knivstukket i hodet, men han ble ikke livstruende skadd.

To menn er pågrepet og siktet for knivstikkingen. Totalt er fire personer siktet i saken. De ene av de to personene som er pågrepet vil bli fremstilt for varetektsfengsling i dag klokken 13.00.

– Ble overlatt til oss selv

May Lill og Frode var ute på byen med et vennepar natt til søndag, og kom tilfeldigvis forbi kafeen da slagsmålet brøt ut.

– Vi var heldigvis ikke helt ute av stand til å gjøre rede for oss, og vi føler selv at vi gjorde en god jobb med livredningen, forteller Frode til NRK.no.

Fortvilet forsøkte de fire å stoppe blødninger, og å bidra med førstehjelp. Da politiet kom til stedet opplevde de at politifolkene ble stående og se på, og overlot livredningen til dem.

Vi følte oss veldig alene, og kunne hatt bruk for litt støtte. Spesielt jentene som håndterte han som blødde mest. Det er vanskelig å kritisere politiet, men de kunne jo i alle fall spurt oss om vi følte oss komfortable med oppgaven.

Frode

I følge de fire vitnene hadde heller ikke politiet noe særlig førstehjelpsutstyr å bidra med.

– Da vi spurte om å få flere kompresser, var det tomt, vi måtte bruke skjortene til guttene, forteller May Lill. Hun ble med den verst skadde mannen i ambulansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Øyenviter til slosskamp

May Lill, Käte-Marit, Frode og Stian føler at de fikk lite hjelp av politiet til å drive livredning.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Var i gang med livredning

Politistasjonssjef ved Grenland politistasjon, Inger Mysen Conradsen sier politiet oppfattet situasjonen slik at det allerede var personer i gang med livredning da de ankom stedet.

– Alle polititjenestemennene oppfattet personene som kompetente og villige til å hjelpe i denne akuttfasen.

– Men selv sier de at de ikke følte seg kompetente?

– Politiet var i dialog med disse personene som gjorde en fantastisk innsats, og de oppfattet at de var villige til å hjelpe, og at de også var godt i gang. Vi valgte å la dem fortsette med den uvurdelige innsatsen de gjorde. Politiet var hele tiden til stede, men de hadde også flere oppgaver som de måtte gjøre på stedet, sier Mysen Conradsen.

Har oppsøkt krisehjelp

Hendelsen har satt sterke spor. May Lill opplevde det som dramatisk med alt blodet, og har i ettertid oppsøkt krisehjelp på eget initiativ.

Det plager meg veldig, og jeg sliter mye med det nå. Jeg satt der med hendene fulle av blod, og så blodet rant ut av et menneske. Det er ikke hverdagskost.

May Lill

Hun har ikke fått noe tilbud om hjelp fra politi eller helsevesen.