– Overser doping

Ansvarlige på treningssentre overser medlemmers bruk av doping, det hevder driverne av MOT Gym. Selv har de kastet ut en mengde medlemmer etter mistanke om doping.

Mot Gym

Krit Asdal og Odd Steffen Nygaard vec Mot Gym mener ansvarlige på treningssentre bør gjøre mer for å forhindre doping.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Vi har kasta ut mellom 15 og 25 medlemmer i løpet av det siste året, sier Odd Steffen Nygaard ved MOT Gym i Kragerø.

Han tror mange treningssentre overser bruk av doping fordi de er redde for å miste medlemmer.

– Det er ikke et fokus for oss. Det er mye viktigere å ta et skikkelig standpunkt og vise at vi ønsker å ha et rent treningssenter. Mange foreldre har takket oss for det vi gjør, sier Nygaard.

Når de ansatte ved senteret har mistanke om dopingbruk tar de kontakt med den det gjelder og spør om vedkommende vil legge frem en urinprøve. De som nekter får ikke fortsette å trene ved treningssenteret.

14 åring tatt for doping

– De som innrømmer at de har brukt doping skriver under på en kontrakt. Og da er de selvsagt velkommen til å fortsette å trene hos oss. I tillegg følger vi opp med ulike tiltak.

Kontrakten eies av politiet, og er et samarbeid mellom politiet, treningssenteret, og kommunen.

– Det er viktig for oss å bekjempe doping. Vi vet hvor farlig dette er. Vi har avslørt dopingbruk blant 14 åringer, og det sier seg selv at det er svært farlig, sier Krit Asdal ved MOT Gym.

Det er forbudt å bruke doping. Før forbudet kom sommeren 2013 var det fritt frem for dem som ville bruke for eksempel anabole steroider.

Les også:

– Viktig arbeid

– Uten hjelp fra treningssenter hadde vi ikke klart å få oversikt over hvem som driver med dette. Det hender vi har mistanke, men det er lite vi får gjort med det, sier helsesøster ved Kragerø videregående skole Linda Kristiansen.

Linda Kristiansen

Helsesøster Linda Kristiansen er glad for at treningssenteret har en tydelig profil og avviser folk som doper seg.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Hun gleder seg over at treningssenteret har en tydelig profil, og tar sterkt avstand fra doping.

– Ved at unge blir nektet trening hvis de ikke lar seg undersøke har man en mulighet til å begrense problemet. Vi vet at mange tar snarveier for å få drømmekroppen. Det er et sterkt press gjennom sosiale medier på unge, dette er selvsagt veldig uheldig, sier Kristiansen.