Hopp til innhold

– Øk skriftstørrelsen på mobilen

Visste du at det er mulig å glo på skjermen til «krampa tar deg»? Stirring på mobil kan faktisk sette synet i vranglås.

Optiker Simon Dørheim

AUTOFOKUS: Objektivet i kamera fokuserer tett på speilbildet til optiker Simon Dørheim. Han sier det viktig å ikke glemme å fokusere på ting på avstand.

Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK

– Øynene er ikke bygget til å holde fokus på en gitt avstand over tid, sier optiker Simon Dørheim i Krogh Optikk i Tønsberg.

På samme måte som man kan få kramper i musklene ved trening, kan også synet få en form for krampe.

– En klassisk plage når man forlater skjermen etter mange timer, enten det er mobil eller pc-skjerm, er at det man ser på avstand blir uklart, sier Dørheim.

Vranglås

Det kommer av at øyets automatiske fokuseringssystem henger seg opp, og ikke vil slippe taket.

– Dette kan vare i timer etter jobb, og det er tilfeller der synet går i vranglås hvor man trenger lengre perioder å avlaste synet med briller og synstrening.

Optikeren sier at ved å ta flere skjermpauser i løpet av dagen, der man løfter blikket og ser objekter på avstand helt til de kommer i fokus, er god forebygging.

Optiker viser fram øye

ØYET: Optiker Simon Dørheim viser frem hvordan øyet er bygd opp.

Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK

– Øk skriftstørrelsen

Optikeren sier smarttelefonen må ta sin del av skylda for synsplagene. Leseavstanden til en bok er omkring 40 centimeter, men man holder en mobiltelefon 20 centimeter fra ansiktet.

– Når man myser ned mot en smarttelefon, så kan man kjenne at det knyter seg i nakken. En slik anstrengelse over tid kan føre til hodepine og muskel- og skjelettplager.

– Mobilskjermene blir større, og inneholder mye informasjon med liten tekst. Å øke skriftstørrelsen, slik at man kan holde telefonen lengre fra seg, kan redusere plagene, sier han.

Espen Ohren

KIROPRAKTOR: Espen Ohren behandler stadig flere for belastningsskader.

Foto: PRIVAT / PRIVAT

Flere belastningsskader

Påtroppende leder i Norsk Kiropraktorforening, Espen Ohren, sier variasjon foran skjermen også er et nøkkelord for helsa til andre deler av kroppen.

– Vi sier at «den neste stillingen er den beste stillingen» når man sitter foran en skjerm. Sitter man i samme stilling over tid vil det kunne gi smerter og plager, sier Ohren.

Han har vært kiropraktor i 21 år og opplever at flere pasienter sliter med belastningsskader som følge av sitting.

– Det blir færre pasienter som har vært ute og skadet seg, sier han.

Kiropraktoren synes det blir feil å bruke ord som «mobilnakke» eller «musearm», siden problemstillingen er mer kompleks.

– Vi er blitt mindre aktive som befolkning, som sitter foran TV-en eller i sitter i bil. Det gir en overrepresentasjon av spenninger og plager som kommer som et resultat av inaktivitet og andre sammenfallende livsutfordringer.

Her er kiropraktorens tips for en god sittestilling:

  • Sitt avlastet og avslappet i stolen i en stilling hvor du ikke føler du må endre kroppsstillingen fordi noe er ubehagelig.
  • Bytt stilling flere ganger ved å gjøre andre ting, slik at kroppen løser seg opp.
  • Sitt i en oppreist stilling uten å henge med kroppen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark