– Moren kan ha forspilt sine sjanser

En av Norges fremste juridiske eksperter mener moren kan få problemer i barnefordelingssaken.

Tenåringer bortført i Åmli

En av Norges fremste eksperter i barnefordelingssaker mener moren kan ha forspilt sjansen til å få jentene tilbake.

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix

– Dersom det viser seg at moren selv har stått bak bortføringen vil jeg si det såpass sterkt at hun har forspilt sine sjanser til å få jentene tilbake, sier Gunn- Mari Kjølberg til NRK.no.

Kjølberg regnes som en av Norges fremste eksperter i barnefordelingssaker, ifølge Fædrelandsvennen. Hun sier at denne måten å håndtere en konflikt på ikke vil falle heldig ut.

– Det å ta seg inn med makt, og utsette barna for det traumet det må være å se far bli bundet, og deretter bli fjernet med makt, vil være svært alvorlig, sier hun.

Sju personer er siktet etter at jentene ble tatt med fra sin fars hjem i Åmli natt til mandag. Konflikt om hvem av foreldrene som skal ha den daglige omsorgen for jentene, skal være bakgrunnen for bortføringen.

Ble slått og sparket

Gunn-Mari Kjølberg

Gunn-Mari Kjølberg sier domstolene misliker selvtekt, spesielt i barnefordelingssaker.

Foto: Privat
Barnefaren

Barnefaren sto frem mandag og fortalte sin dramatiske versjon av natten.

Foto: Espen Bierud / NRK

Det var natt til mandag at de to jentene på 13 og 14 år ble tatt fra farens hjem i Åmli i Aust-Agder. Barnefaren har tidligere stått frem og fortalt sin versjon av den dramatiske natten.

– Jeg satt her hjemme, og plutselig hører jeg et rabalder ute på verandaen. Jeg hører noen som tar i døra, og jeg skvetter opp av stolen. Jeg snur meg, og da kommer det en med en stor øks rett mot meg. De satt oppå meg, og jeg ble både slått og sparket, fortalte han.

Moren bekreftet mandag kveld overfor NRK.no at jentene var hos henne.

–Jeg kan bekrefte at jentene er hos meg. De har det bra, sa hun.

– Misliker typen løsning

Tirsdag ettermiddag meldte moren seg selv hos politiet i Vestfold, og barna ble tatt hånd om av barnevernet.

– Hun er pågrepet og siktet for ulovlig inntrenging, bortføring og tvang, sa jourhavende politiurist Vanja Bruvold i Agder politidistrikt.

Gunn-Mari Kjølberg sier domstolene er lite glad i at folk utsetter barna sine for denne typen løsninger på problemene.

– Selvtekt i seg seg selv i barnefordelingssaker er domstolene generelt lite glad i. På den andre siden sier dette kanskje noe om en omsorgsgiver som er villig til å gå til det skrittet, både overfor egne barn, og utsette barnas far for de handlingene som mediene skriver om, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.