Hopp til innhold

– Lakserosa er ikke en norsk rødfarge

Flaggprodusent mener utenlandske kolleger trykker feil farge på det norske flagget. Nå etterlyser han strengere retningslinjer for produksjon av flagg.

Norsk flagg

FLAGG: Den øverste delen av flagget viser rødfargen PMS 032U, som stadig dukker opp i utlandet. Den nederste fargen er den norske flaggprodusenter forholder seg til.

Foto: Flaggfabrikken

– Man blir litt irritert, sier Per Henrik Langseth Zagar ved Flaggfabrikken i Larvik.

I flere år har han forsøkt å få Utenriksdepartementet til å lage en veileder som flaggprodusenter i inn- og utland kan bruke for å trykke «riktig» farge på det norske flagget.

– Rødfargen «PMS 032U» er klin gæren og er laget for trykk på matt papir. Flagg trykkes oftest på en form for polyester.

Tidligere har UD i det de kaller et internt notat som har ligget ute på nettsidene, anbefalt rødfargen. Den fargen mener Zagar er langt unna den riktige.

– Fargen ser lakserosa ut, det er ikke en norsk rødfarge. Ingen produsenter her i landet bruker den, sier han.

Forvirrede produsenter

Det finnes ikke en fasit på hvordan fargene i det Norske flagget skal være.

Ifølge flaggloven fra 1898 skal flagget være «høirødt» og «mørkeblaat», og Zagar mener det er rom for å tolke dette, men innenfor fornuftens grenser.

I Norge har produsenter av flagg ifølge Zagar et samstemt syn på hvordan flagget skal se ut, men informasjonen som har stått på UDs nettsider har også spredd seg til utlandet.

– Når jeg har fått bestillinger fra Nato og andre utenlandske produsenter med fargen 032U, så har de ofte funnet frem til fargen hos departementet, sier Zagar.

Per Henrik Langseth Zagar

PRODUSENT: Per Henrik Langseth Zagar er opptatt av flagg.

Foto: Privat

Da Aftenposten tok opp temaet i fjor, ble flaggfargene diskutert under en spørretime på Stortinget. Det førte til at den interne veiledningen til UD ble fjernet for å unngå misforståelser.

Et søk på nett viser at flere nettsider fortsatt henviser til denne.

– Det bør settes ned en gruppe som kan finne den fargen flest forbinder med det norske flagget, mener Zagar.

– Flott med engasjement

Kommunikasjonsrådgiver Per Wiggen i UD sier det ifølge Standard Norge foreløpig ikke er tatt noe initiativ fra private interessenter til å lage en bransjestandard for flagget.

– Vi er imidlertid svært åpne for at det kan igangsettes en prosess i regi av Norsk Standard for dette formålet, og vil se nærmere på hvordan dette kan gjøres, sier Wiggen.

Liker den nederste varianten

NRK spurte fem på gata om hvilken del av flagget helt øverst i saken de likte best. Samtlige synes den nederste versjonen var den fineste representasjonen av flagget.

– Det øverste flagget så litt slitt og utvaska ut, sier Leana Kastrati (18), det samme mener Marthe Vestly Svendsen.

– Jeg likte det nederste best.

Terje Pedersen fra Nøtterøy er enig.

– Det er helt klart penest, sier han.

Enquete flagg

Marthe Vestly Svendsen og Leana Kastrati på gata i Tønsberg.

Foto: VEgard Unger Ellefsen / NRK