Hopp til innhold

– Ikke gå i mobilfella i ferien

Har du vært på ferie og blir møtt av en skyhøy mobilregning når du kommer hjem? Sjekk hvordan du unngår det, og hvilke rettigheter du har.

Instagram

Ikke gå i mobilfella i sommer. Følg tipsene, så unngår du en ubehagelig overraskelse i posten.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Vi er på ferie, reiser og får oss gode opplevelser. I postkassa hjemme venter mobilregningen, som er enorm, fordi vi ikke har tatt våre forholdsregler.

– Det viktigste du må tenke på er datatrafikken på de nye smarttelefonene. Det løper løpsk når du kommer i internasjonalt farvann, og utenfor Norge. Vi anbefaler alle til å slå av det som heter dataroaming og synkronisering av kalendere og e-poster, sier regiondirektør i Forbrukerrådet, Jo Inge Bjørntvedt.

Han sier du kan slå dette på de gangene du virkelig trenger det, men at det ellers bør være av i utlandet.

Les også:

trond giske

Næringsminister Trond Giske gikk på en mobilsmell i fjor.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Giske sjokkert over høy regning

En av dem som tidligere har gått i mobilfella etter endt ferie, er næringsminister Trond Giske. I fjor var mobilregningen hans på hele 241.478 kroner. I tillegg kom 5.474 kroner til iPad og mobilt bredbånd. Det var VG som først omtalte saken.

Giske hadde dermed den desidert høyeste mobilregningen av alle statsrådene.

– Huff, jeg visste ikke at summen var så høy. Det meste er datatrafikk i utlandet. Jeg har mange jobbreiser, også utenfor Europa. Men dette er likevel altfor høyt, sa Giske gjennom sin kommunikasjonssjef Trond Viken.

Mobilvett i utlandet

Jo Inge Bjørntvedt

Regiondirektør i Forbukerrådet, Jo Inge Bjørntvedt, advarer deg mot å bruke mobilen for mye i utlandet. – Det kan bli dyrt.

Foto: cf@kolonihaven.no

Bjørntvedt sier at om du reiser i Europa, er du beskyttet av maksimalpriser. Du skal få informasjon om prisene når du reiser inn i et annet EØS-land. Du skal også få beskjed når du reiser ut av EØS-området.

– Selv om det opereres med makspriser, så er alt mye dyrere utenfor landegrensene. Det er mange som får seg en overraskelse, selv når de bare er en liten tur med danskebåten, sier Bjørntvedt.

Reiser du til Danmark befinner du deg nemlig i internasjonalt farvann, og bruker du telefonen mye om bord, kan det koset deg svært mye.

Vi snakker om flere tusen kroner ekstra på regningen. I internasjonalt farvann går signalene via satellitt, og det er dyrt, sier Bjørntvedt.

Tips mot høye telefonregninger

Bjørntvedt har gode råd for deg som ikke vil få en ubehagelig overraskelse i posten.

– Er du nettavhengig, så se etter gratis wi-fi. Mange flyplasser, overnattingssteder, puber og kafeèr reklamerer med det. Spør betjeningen om passord om du trenger det, og vips så er du logget på verden igjen, sier han.

Her er tipsene for å unngå høye telefonregninger:

  • Slå av dataroaming på smarttelefonen når du passerer grensen.
  • Slå av automatisk synkronisering av kalender og e-postkonto. Det kan bli svært dyrt.
  • Unngå lange samtaler.
  • Se etter gratis wi-fi eller skaff lokalt simkort med nettilgang for strømming og internettsurfing.
  • Sjekk om teleoperatøren din har gode samarbeidsavtaler med operatører i landet du skal til.

Regler for telefonbruk i EØS-området finner du her.