Hopp til innhold

– En lykke at ikke huset brant ned

En varmtvannstank som i går begynte å brenne i en bolig i Vinje, tilhører everksjefen i Rauland kraftforsyningslag. Tanken var en av mange som skulle vært levert tilbake til produsenten, og politiet anbefaler alle om å sjekke varmtvannstanken sin.

Brann i varmtvannsbereder i Vinje

Denne varmtvannstanken tok fyr i boligen til en everksjef i Telemark i går. Det skyldes samme feil som har gitt minst 16 branner siden feilen ble oppdaget. Produsenten, OSO, og politiet ber alle om å sjekke sin egen tank før det går veldig galt.

Foto: Politiet

NRK meldte saken som en notis i går kveld. I dag har politiet undersøkt brannåstedet, og funnet ut at brannårsaken er varmegang i tilkoblingspunktet på tanken.

Dette er en varmtvannstank fra OSO Hotwater AS.

Bare 30 prosent har gitt beskjed

Selskapet sendte i februar i fjor ut en advarsel hvor de opplyste at det kunne være risiko for overoppheting i elektrisk tilkobling på deres varmtvannsberedere. Disse tankene er produsert mellom 2009 og 2011.

– Politiet ber dem som har slik varmtvannstank om å kontakte OSO Hotwater AS i Hokksund for å avklare om deres tank er brannfarlig, sier politiets operasjonsleder Vidar Aaltvedt.

OSO har nemlig bare fått tilbakemelding fra 30 prosent av dem som har en slik tank. 70 prosent av disse varmtvannsberederne står derfor fortsatt som brannfeller i tusenvis av bolighus rundt i Norge.

Tankene har disse produktnumrene:

  • 8000501
  • 8000502
  • 8000516
  • 8000601
  • 8000503
  • 8000602
  • 8000603
  • 8000801
  • 8000802
  • 8000803

OSO Hotwater sier til politiet at de gjerne vil ha kontakt med innehaverne av de feilproduserte tankene slik at de kan bli utbedre feilen.

Slik kontrollerer du om dette gjelder en bereder hjemme hos deg: Se merkelapp på toppen av varmtvannsberederen, under et grått, avtagbart lokk. Dersom produktnummeret stemmer med numrene som er listet ovenfor, send produktnummer, produksjonsnummer, navn, adresse og telefonnummer på e-post til ledning@oso.no.

– Røyklukten slo mot meg

I huset i Vinje i går var det ikke blitt oppdaget at det var nettopp en slik tank som sto i kjelleren. Huset tilhører Rauland kraftforsyningslag og bebos av everksjef Axel Thomassen.

Brann i varmtvannsbereder i Vinje

Huset var fylt med røyklukt da eieren kom hjem i går. I dag har politiet vært på stedet og etterforsket brannen.

Foto: Politiet

– Det var en lykke at ikke hele huset brant ned, sier Thomassen.

Han forteller til NRK at han kom sent hjem i går, og kom hjem til et hus der røyklukten slo mot ham.

– Brannen hadde heldigvis slukket av seg selv, og jeg ringte brannvesenet. De kom og tok hånd om saken på en førsteklasses måte, sier Thomassen.

Skadene etter brannen var omfattende. Det var brannskader i veggene rundt der varmtvannstanken stod, og det var også store sotskader i takene inne.

Sjekk tanken!

– Hvis det hadde begynt å brenne på natten kunne dette får langt mer alvorlige konsekvenser, sier operasjonsleder Aaltvedt, noe Thomassen sier seg enig i.

– Man kan bli litt skjelven av slike ting, særlig hvis man tenker på at noe slikt kunne skjedd om natten – og hvis man ikke hadde hatt skikkelige røykvarslere, sier Thomassen.

Både everksjefen, politiet og produsenten oppfordrer derfor folk om å sjekke varmtvannsberederne sine nøye, før det eventuelt skulle skje en forferdelig og unødvendig ulykke.