Hopp til innhold

– Eldre fødende er et samfunnsproblem

Overlege Jarl Kahn på Sykehuset Telemark mener myndighetene bør vurdere å gi pengestøtte til unge kvinner som vil bli mødre. Han er bekymret over at kvinner stadig blir eldre før de får barn, samtidig som det i gjennomsnitt fødes færre barn per kvinne enn før.

Jarl Kahn

Seksjonsoverlege ved Fertilitetsklinikken i Porsgrunn Jarl Kahn mener samfunnet ikke har lagt til rette for at unge kvinner skal få barn.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Nye tall viser en nedgang i norske barnefødsler, samtidig som kvinner nå venter lenger før de får barn.

Seksjonsoverlege ved Fertilitetsklinikken Sør i Porsgrunn mener det er en naturlig grunn til dette.

– Samfunnet og myndigheten har ikke lagt til rette for at unge kvinner kan kombinere barn og karriere, sier Jarl Kahn.

Hva mener du i denne saken? Diskuter nederst i artikkelen.

Fertilitetsklinikken i Porsgrunn

Fertilitetsklinikken i Porsgrunn har markert hvor i landet barna er født.

Foto: Aurora Sagvolden / NRK

Stiller for høye krav

Jarl Kahn

Jarl Kahn viser frem en av røntgenmaskinene.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

På Fertilitetsklinikken sør i Porsgrunn, som er landets nest største, har de hjulpet over 2.500 par til å få barn via prøverør siden oppstartet i 2003. De har daglig mellom 30 og 40 konsultasjoner, og det fødes cirka 300 barn i året som følge av prøverørsprosjektet.

Men kvinnene som kommer hit blir stadig eldre, noe som bekymrer den erfarne overlegen Jarl Kahn, som har jobbet med prøverørsfødsler siden begynnelsen av 1980-tallet.

– Jeg mener samfunnet har skylda for hele elendigheten, for de stiller så høye krav til unge i dag. Man må ha fast jobb, hus og bil før man får barn.

Pengestøtte

Kahn mener alle kvinner bør få barn før de er 30 år. I dag er gjennomsnittsalderen 28,4 år, mens den på 1990-tallet var 26 år. I fjor fødte kvinnen 1,88 barn hver, mens vi i 2009 fødte 1,98 barn hver.

For å opprettholde befolkningsveksten må norske kvinner føde gjennomsnittlig 2,1 barn hver. Overlegen mener samfunnet bør gi unge mødre flere goder enn i dag.

– Samfunnet bør stimulere unge kvinner på forskjellige måter. For eksempel kunne man gi dem en pengesum til bolig.

Gro Nylander

Gro Nylander ved Rikshospitalet i Porsgrunn har kjempet for mødres rettigheter i mange år.

Foto: PER LØCHEN / Scanpix

Helvetesuker

Overlege på kvinneklinikken ved Rikshospitalet i Oslo, Gro Nylander, er ikke mest bekymret for kvinnens alder. Hun er mer bekymret for at kvinnen ikke får være lenge nok hjemme med barnet og ikke får den støtte og oppfølging hun trenger etter fødsel.

– Det ser ut for meg at kvinner er i ferd med å miste de privilegier generasjoner har kjempet frem for dem. Mange presses for eksempel tilbake til jobb før de er ferdig med å amme.

– Jeg kjenner mange unge par som beskriver de fire første ukene hjemme som helvetesuker, mye fordi de ikke får profesjell hjelp og støtte.