– Det vil bli mer synlig politi i distriktet

I går ble det kjent at PST hever trusselnivået i Norge etter terroren i Stockholm og bombefunnet i Oslo denne helgen.

Politibåten i Telemark

VÆR OPPMERKSOM: Politiet oppfordrer publikum om å varsle dem dersom de ser noe mistenkelig.

Foto: Jan Petter Svendal

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har hevet trusselnivået fordi de mener at det er sannsynlig at er terrorangrep vil finne sted i Norge de neste månedene.

I dag har politiet vurdert hva den nye vurderingen vil gjøre med beredskapen i tiden som kommer.

– Blant annet vil det bli mer synlig politi i vårt område. Vi ønsker at folk skal føle seg trygge og vi skal prøve å bidra så godt vi kan ved å være til stedet, blant annet på arenaer hvor det er mye mennesker, forteller politiinspektør Kenneth Berg i Sør-Øst politidistrikt.

Innfører risikoreduserende tiltak

Kenneth Berg

Politiinspektør Kenneth Berg i Sør-Øst politidistrikt.

Foto: Helena Rønning / NRK

Politidirektoratet besluttet i dag å opprettholde den midlertidige bevæpningen som ble innført i de store byene etter terrorangrepet i Sverige.

Dette berører ikke Sør-Øst politidistrikt der bevæpningen ble opphevet lørdag ettermiddag.

– Vi kommer til å fortsette å ha fremskutt lagring, det vil si oppbevaring av våpen i biler. Men vi innfører en del andre risikoreduserende tiltak for å skape trygghet for publikum, sier Berg.

Han ønsker ikke å gå i detalj på alle disse tiltakene, men legger til at det blant annet vil gå ut på å se på hvordan politiet bruker sine ressurser, hvor de er, hvilke typer ressurser som blir brukt og så videre.

– Løpende vurderinger

Politiinspektøren forteller at det vil bli foretatt løpende vurderinger i dagene som kommer.

– Nå er det PST og Felles kontraterrorsenter som tar og følger med på trusselnivået og gir oss løpende oppdateringer på det. På bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får fra dem, vil vi løpende vurdere hvilke tiltak vi skal gjøre fremover, understreker Berg.

Grensekontroll på fergekaiene og på flyplassen

Berg sier politiet vil fortsette å være til stedet ved Torp Sandefjord lufthavn og fergekaiene i Sandefjord og Larvik, der det har vært innført midlertidig grensekontroll siden november 2015.

Fjord Line har ikke endret risikonivået, men selskapet opplyser at de forholder seg myndighetenes vurderinger.

Konserndirektør i Color Line, Helge Otto Mathisen, sier det økte trusselnivået ikke fører til konkrete tiltak ut over dem som allerede finnes, men at slike vurderinger gjør at man skjerper seg.

Mathisen ber alle passasjerer om å være oppmerksomme og å melde fra dersom de ser noe mistenkelig.

Det er også oppfordringen fra politiet.

– I disse dager så er det viktig at publikum, dersom de ser mistenkelige gjenstander, personer eller handlinger, tar kontakt med politiet sånn at vi kan komme til stedet og sjekke ut om dette kan være av interesse for oss, avslutter Berg.