Syrisk flyktning: – Livet i Stokke føles som et fengsel

Nå bor mellom 500 og 600 flyktninger på Oslofjord Convention Center i Stokke kommune.

Nå bor mellom 500 og 600 flyktninger på Oslofjord Convention Center i Stokke kommune.

Se TV-reportasjen om Brunstad

Tirsdag 22. september varslet Utlendingsdirektoratet at de hadde inngått en avtale med Oslofjord Convention Center i Melsomvik om akutt innkvartering av asylsøkere her.

Hittil har mellom 500 og 600 flyktninger kommet til senteret, og UDIs avtale går ut på at til sammen 1000 flyktninger skal bo her midlertidig.

– Føles som et fengsel

– Jeg kom til Stokke for fire dager siden, sier en av flyktningene NRK møter utenfor senteret.

Mannen har flyktet fra Syria. For fire dager siden kom han til Norge med buss fra Sverige. Han sier at senteret i Stokke føles ut som et fengsel.

– Det et vakkert område, men ingen hjelper oss eller bryr seg om oss. Vi har reist langt for å komme hit og trenger flere ting enn bare mat og klær, sier mannen.

Han forklarer at han har problemer med mobiltelefonen sin. Uten den får han ikke kontaktet familie og venner som fremdeles befinner seg i Syria.

Anonym syrisk mann om livet på Oslofjord Convention Center

Denne anonyme syrisk mann kom til Oslofjord Convention Center for fire dager siden, og føler at livet der er et fengsel.

Foto: Philip Hofgaard/NRK

– Ingen her kan hjelpe meg og jeg vet ikke hvilken buss jeg må ta for å komme meg til en butikk som kan hjelpe meg. Jeg har dessuten ingen norske penger, bare euro, sier mannen.

Er det ikke mulig å veksle euro på senteret?

– Nei, jeg har spurt mange på senteret, men ingen kan hjelpe meg, sier han.

– Mange av de menneskene som kommer som asylsøkere til Norge har vært igjennom traumatiske opplevelser, og vi har forståelse for at situasjonen med å bo på mottak kan være slitsomt. Utover dette ønsker ikke UDI å kommentere denne kritikken ytterligere, skriver Vibeke Schjem, presserådgiver i UDI, i en e-post til NRK.

Vil ikke leve i krig

En annen mann NRK møter er uenig i at senteret føles ut som et fengsel.

– Norge er et bra land, sier han.

Mannen har flyktet fra Damaskus og kom til Brunstad Conference Center for tre dager siden. Foreldrene og søsknene ble igjen i Syria.

Ønsker du å dra tilbake til Syria?

– Nei, i Syria er situasjonen komplisert. Nå går russerne inn i landet, kanskje amerikanerne også. Jeg ønsker ikke å leve i krig, forteller han.