Hopp til innhold

- En bok med pinlig innhold

"Jeg har aldri sett en norsk patriot og motstandsmann bringe fram en lignende sperreild av påstander mot egne landsmenn", skriver en anmelder om denne boken.

Skammen
Foto: Lene Granli / NRK

"Dette er en bok med pinlig innhold." Det skriver Ulf Andenes, kulturmedarbeider i Aftenposten, i sin anmeldelse av ”Skammen” – historien om hvordan motstandsmannen Kjell Staal Eggen ble motarbeidet av den lokale Milorg-ledelsen da han hjalp en jødisk familie fra Skien å flykte til Sverige. Andenæs skriver at han ikke tidligere har sett en norsk patriot og motstandsmann bringe fram en lignende sperreild av påstander mot egne landsmenn.

På jakt etter skjulesteder

I et intervju med NRK Telemark i 1996 fortalte Kjell Staal Eggen om problemer han møtte i Milorg i Skien da han i 1942 organiserte flukten for en jødisk familie. Han oppsøkte den lokale Milorg-ledelsen og ba om hjelp til en fluktrute for den jødiske unggutten Sigurd Becker, hans mor og to søstre, men fikk beskjed om å sette ham på gata og la tyskerne overta.

Hør hele intervjuet her: Reddet jødisk familie i Skien

Etter avslaget fra Milorg måtte han finne nye skjulesteder for familien. Han tok ikke sjansen på å kontakte borgerlig innstilte familier fordi mange av dem hadde nær kontakt med Milorg. Eggen reiste to ganger til Milorg i Oslo, han var både i Tønsberg og Arendal hvor Milorg hadde organiserte fluktruter til Sverige, men over alt møtte han problemer. Han endte til slutt på Menstad i Gjerpen uten at Milorg var involvert.

Ingen tillit til Milorg

Skipperen på en svensk frakteskute som hadde sagt seg villig til å ta med de fire i den jødiske familien, men han forlangte 15 000 svensk kroner i betaling. Dette hadde ikke Eggen, og han måtte bruke sin pistol for å tvinge den svenske skipperen til å ta dem med. Han truet skipperen med å drepe hans barn dersom han motsatte seg avtalen.

Kjell Staal Eggen sier at familien Backer hadde lagt seg opp penger med tanke på eventuell flukt, og at disse pengene ble stjålet av Milorg. Han hadde ingen tillit til Milorgs lokale ledelse før Arne Quenild overtok sommeren 1943. Eggen stusser over at denne fluktaksjonen ikke er nevnt i jubileumsboka til Milorg lokalt, men tror det er noen som vil fortrenge hele saken.