Voldsom økning i boligbranner

Branntallene føk nærmest til himmels i Vestfold i fjor. Tønsberg og Re hadde en kraftig økning i antall branner.

Brann i Gråbrødregaten i Tønsberg

I begynnelsen av desember brøt det ut brann i denne leiligheten i Tønsberg.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

– Vi har ingen god forklaring på hvorfor det det er så store utslag i tallene for 2016.

Det sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) som dekker kommunene Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme, Holmestrand, Horten og Re.

I Tønsberg økte antall boligbranner fra 19 (2015) til 35 (2016). Tallene for Re er henholdsvis en brann i 2015 og 12 i fjor.

En person omkom i fjor i brann i området dette brannvesenet dekker.

Flere år med nedgang

Og det foruroligende er at den kraftige økningen kommer etter flere år hvor det stort sett har vært en nedgang. For VIBs del er det notert 85 branner i de seks kommunene i fjor. Årene før var tallene 55, 58 og 63, sier en lite fornøyd brannsjef.

– Dette liker jeg ikke i det hele tatt. Vi må rett og slett bli enda flinkere til å finne ny kunnskap om hvorfor det brenner, hos hvem det brenner og så gå ut med informasjon om hvordan brann bør unngås.

Les også: Brøt opp vinduet og reddet ut naboen

Oftest på kjøkkenet

For det er ikke slik at brannvesenet ikke har informert om brannforebyggende tiltak. Pettersen forteller at i tillegg til informasjonskampanjer, besøker feieren til VIB 8000 boenheter årlig, og da informeres det blant annet om rømningsveier, røykvarslere og komfyrvakter i håp om at slike tiltak skal få ned tallet på boligbranner.

De fleste boligbranner begynner på kjøkkenet, viser tall fra VIB. Brannsjefens råd er at man alltid skal oppholde seg på kjøkkenet under matlaging, og gjerne at man installerer komfyrvakt. Han sier også at branntilløp har mer med dem som bor i boligen enn selve bygningen.

– Det brenner oftere hos personer som av en eller annen grunn har dårlig boevne.

I Sandefjord var det 22 boligbranner i 2016 mot 21 året før.