Hopp til innhold

Vil ha omkamp om kirkelig vigsel av likekjønnede

– Kirken må styres etter bibelske prinsipper, ikke politiske meninger, sier Jo Hedberg i Bønnelista.

homofile vielse

MULIG OMKAMP: Høstens kirkevalg kan bli en kamp mellom Bønnelista, en ny konservativ valgliste, og «Åpen folkekirke». Uenigheten går blant annet på vigsel av likekjønnede. (illustrasjonsbilde)

Foto: MICK TSIKAS / Reuters Creative

Under Kirkevalget til høsten blir Åpen folkekirke utfordret av Bønnelista, som blant annet vil ha omkamp om kirkelig vigsel av likekjønnede.

Dermed får velgerne to lister, i tillegg til nominasjonskomitéenes kandidater, å stemme på i åtte av landets 11 bispedømmer.

Jo Hedberg i gul t-skjorte og caps.

PÅ VALG: Jo Hedberg er listetopp for Bønnelista i Tunsberg bispedømme. Bønnelista ønsker at kirken skal styres etter bibelske prinsipper og at menighetene selv skal få velge sine prester. (arkivbilde)

Foto: Igor Tratkowski / NRK

– Vi tenker at Bibelen, som er det skriftlige trosgrunnlaget for kirken, er viktig og at vi fortsatt må ha det. Vi kan ikke fylle kirken med politiske ting, sier listetopp Jo Hedberg for Bønnelista i Tunsberg bispedømme.

En av de politiske sakene han sikter til, er kirkemøtets vedtak i 2016 der 88 av 116 delegater stemte for kirkelig vigsel av likekjønnede. Det er et vedtak Bønnelista vil ha omkamp om.

– Hvis det er mulig, ønsker vi det, sier Hedberg.

– Ikke overrasket

Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, FRI, er ikke overrasket over at det kan bli omkamp.

– Når minoriteter vinner frem med rettigheter blir også motstanden større og mer synlig. Det har vi sett flere ganger og dessverre kan rettighetene vi har vunnet fram bli revet bort, sier Ingvild Endestad, leder i FRI.

Ingvild Endestad

INKLUDERENDE KIRKE: Ingvild Endestad, leder i FRI, mener det må være plass til alle som trenger kirken.

Foto: Foreningen Fri

Vedtaket om likekjønnet vigsel kom etter over 40 års kamp, en kamp Åpen folkekirke bidro til.

Tidligere hadde kirkevelgerne kun en liste med navn å velge blant, men i 2015 stilte Åpen folkekirke med egen liste i kirkevalget for første gang.

– Bakgrunnen da var et ønske om å få et vedtak i kirkemøtet for likekjønnet vigsel, og det er blitt et formelt vedtak i denne perioden, sier Lill Tone Grahl-Jacobsen, listetopp for Åpen folkekirke i Tunsberg bispedømme.

– Det vedtaket gjorde at mange for første gang følte de kunne gå i kirken med hele seg, uten skam, sier Endestad.

Åpen folkekirke føler seg likevel ikke i mål med alt de har lyst til å jobbe med i kirken, og har derfor laget et valgprogram de går til valg på også i år. Men det blir ikke uten kamp.

– Trist utvikling

Lill-Tone Grahl Jacobsen

ÅPEN FOLKEKIRKE: Lill Tone Grahl-Jacobsen sier at de ikke er i mål med alt de ønsker å arbeide med i kirken.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Bønnelista stiller til valg i Bjørgvin, Stavanger, Agder og Telemark, Tunsberg, Borg, Hamar, Nidaros og Nord-Hålogaland bispedømmer.

– Det som er viktig for oss, er at kirken begynner å bli styrt etter bibelske prinsipper. Da vil kirken vokse og da vil man også møte Gud i kirken, og ikke bare en politisk mening, sier Hedberg.

Grahl-Jacobsen mener kirken bør romme både de som ønsker å holde på det konservative kirkesynet og de som ønsker en åpen kirke.

– Det at vi får noen som ønsker å lukke kirken igjen, synes jeg er en trist utvikling. Så jeg håper at ikke de får mange stemmer i dette kirkevalget.

– Folk må få gjøre som de vil, men jeg håper folk stemmer på dem som ønsker en raus og inkluderende kirke, sier Endestad.