NRK Meny
Normal

Vil ha ny lov mot draps-og voldtektsdømte

Hortens ordfører Børre Jacobsen, som selv også har arbeidet i kriminalomsorgen, vil at Stortinget bør lage en ny lov om hvordan samfunnet kan beskytte seg bedre mot draps- og voldtektsdømte.

Børre Jacobsen, ordfører Horten
Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

– Denne saken opprører meg, sier Hortens ordfører Børre Jacobsen. Jeg kjenner denne saken kun gjennom mediene, men gitt at dette er riktig, så er det jo i første rekke en forferdelig hendelse for den og dem som det går ut over.

Dernest tror jeg også desverre at denne saken ikke er enestående. Den viser oss at noe bør gjøres for å kunne forhindre at dette kan skje.

Har ingen virkemidler

– Lokalsamfunnet står maktesløse. Vi har ingen virkemidler å stille opp mot dette, sier Jacobsen. Nå mener han at Stortinget må få nye forslag til behandling på hvordan samfunnet kan beskytte seg bedre mot denne typen kriminelle. Her bør kriminalomsorgen, justisdepartementet og det psykiske helsevernet jobbe sammen for å få på plass en ny lov som kan forhindre at dette skal skje i fremtiden, sier Jacobsen.

Dømt for flere voldtekter og et drap - satt fri uten betingelser

Den 59 år gamle draps- og voldtektsmannen er tidligere dømt for flere voldtekter og et drap og 12 overtredelser av straffeloven. Mannen ble likevel sluppet fri tidligere i år uten betingelser fordi han hadde sonet sin straff. Mannen flyttet til Horten og folk i lokalsamfunnet var bekymret for hva som kunne skje. Nå er mannen siktet på nytt for voldtekt av en kvinne i Horten. Mannen erkjenner ikke straffeskyld.

Justisdepartementet vil vurdere nye tvangstiltak

Vidar Brein-Karlsen, statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet
Foto: Simon Solheim / NRK

Justisdepartementet vil vurdere nye tvangstiltak mot forvaringsdømte. Det sier statssekretær i justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen. Departementet vil vurdere nye tiltak blant annet i lys av saken i Horten, der en draps- og voldtektsforbryter, nå er siktet for en ny voldtekt. Dagens praksis er krevende, sier Karlsen. Det naturlige for oss vil være å behandle dette i forbindelse med en lignende problemstilling som vi nå vurderer angående forvaringsdømte, sier Brein-Karlsen