NRK Meny
Normal

Vil få unge til å stemme

Valgdirektoratet vil ha flere unge velgere til høstens stortingsvalg. Nå skal en film øke valgdeltakelsen blant unge.

Unge velgere

Vincent Engebretsen, Alexandra Kopstad og Isak Moen fra Vestfold Frie Filmere har fått i oppdrag å lage en liten reportasjefilm der unge kan stille spørsmål.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

– Hvorfor betaler vi så mye penger til nye veier, når det ikke blir nye veier?

– Kommer dere til å fortsette å støtte kristne friskoler?

– Hvorfor blir innvandrere sendt ut av landet?

Dette er noen av spørsmålene unge velgere mellom 16 og 24 år har til politikerne. Ved forrige stortingsvalg var det kun 66,5 prosent av velgerne mellom 18 og 21 år som brukte stemmeseddelen.

Nå vil Valgdirektoratet få flere unge til å bruke sin stemmerett, og de har derfor spurt Vestfold Frie Filmere om å lage en film som skal løfte frem et ungt blikk på politikk.

Stiller spørsmål

– Vi spør unge om hva de ville spurt våre politikere om, og så filmer vi det, sier Vincent Engebretsen (19). Han er en del av Vestfold Frie Filmere og lager en «fem på gata-reportasje».

– Og så tar vi med opptaket til en politiker i Vestfold som stiller til valg, og så svarer de på spørsmålene vi har fått inn, legger han til.

Det samme blir også gjort i Oslo, også kjent som «Groruddalen2020», der målet er det samme.

– Målet er å få flere ungdommer interesserte og til å involvere seg mer i politikk, sier Alexandra Kopstad i Vestfold Frie Filmere.

Unge burde stemme

Charlotte Lyngås Lunde synes det er viktig å stemme ved stortingsvalget. Her sammen med Fredrik Narverud som også synes det er viktig å bruke stemmeretten.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Snakker et ukjent språk

Flere av de unge som ble spurt på gatene i Tønsberg, hadde ingen spørsmål til politikerne. Flere lot også være å stemme ved tidligere valg.

– Jeg har ikke gjort det før, men nå kommer jeg til å stemme, sier Charlotte Lyngås Lunde (24). Hun mener hun har svaret på hvorfor så få har stemt tidligere.

– Politikere snakker et språk vi ikke skjønner, vi trenger mer forståelse for hva som skjer med verden og vårt land, sier hun.

Hun synes det er viktig å bruke sin stemme.

– Vi er fremtiden og er med i utviklingen, så så klart er det viktig at vi skal stemme, sier hun.