Hopp til innhold

Vi bruker mye vann i varmen

Vi bruker 75 millioner 10-liters bøtter med vann om dagen, men det er ingen fare – vi har nok vann, så lenge alle følger reglene.

Vanning

Ikke bruk sprederen til å vanne plenen, fyll heller bøtta og konsentrer deg om blomster og busker når det er varmt og tørt.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Allerede i mai ble det innført vanningsrestriksjoner og med varmen vi har hatt så langt i sommer har det gått mye vann. På de varmeste dagene, har Vestfold Vann IKS registrert et døgnforbruk på 92000 kubikkmeter vann. Det tilsvarer 92 millioner vaskebøtter i døgnet.

– Så fort det blir varmt ser vi at vannforbruket øker. Men når temperaturen synker, slik den har gjort de siste dagene, så går det ned igjen, sier Roy Bjelke, driftsleder i Vestfold Vann IKS.

Følg reglene, så er det nok til alle

Gutt med vannslange i hagen

– Fyll opp vannkanna, da sparer du på vannet og får mosjon i tillegg, sier Roy Bjelke i Vestfold vann

Foto: Bodil Eileen/NRK.no/torget

Vanningsrestriksjonene sier at vanning kan skje på gitte dager etter forbokstav i familie-/boretts-/sameiets navn i tidsrommet mellom kl. 18.00 – 23.00, to dager i uka. Det er ikke lov å bruke spreder til å vanne plenen, kun busker og blomster. men du kan bruke håndholdt vannslange, eller aller helst vannkanna.

– Da får du litt ekstra mosjon også da, ler Bjelke.

Vannkanna kan du i tillegg, med god samvittighet, bruke hver dag.

Bjelke forteller at det kan virke som om de aller fleste følger vanningsrestriksjonene, at vannforbruket er jevn i Vestfold.

– Unntaket er Nøtterøy og Tjøme, men det kan lett forklares med at det er mange hytteeiere som kommer ned i helgene og sørger for vanning. Da ser vi at forbruket går opp på øyene, sier han.

På tross av at vannforbruket øker med varmen, hadde driftssjefen med glede tatt imot en temperaturøkning.

– Det hadde ikke gjort noe om det ble litt varmere nå, det var kjølig å sykle til jobben i morges.

Vestfold vann IKS leverer vann til Sandefjord, Andebu, Stokke, Nøtterøy, Tjøme, Tønsberg, Re, Hof, Horten og Holmestrand.

Gode vanningsråd

* Prioriter vanning av blomster og busker framfor plenen dersom det blir nødvendig med begrenset vanning.

* Eldre plener på dyp jord klarer seg med ei rotbløyte hver 14. dag. Ei rotbløyte vil si 2–3 cm vann. Om du setter en boks eller lignende på plenen, kan du lett finne ut når plenen har fått nok vann.

* Ikke vann i solskinn, da fordamper det meste av vannet.

* Ikke klipp gresset for langt ned. Da tåler det bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt.

* Andre vannkrevende aktiviteter som bilvask, vask av husfasader og lignende bør ikke gjøres i utrengsmål.