NRK Meny
Normal

Vet ikke hvorfor bilene ikke starter

Av og til skjer noe mystisk på fergeterminalen i Horten.

Fergeterminalen i Horten

Biler med startknapp kan få problemer på fergekaien i Horten.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Batteriet er fullt, det er drivstoff på tanken, men bilen vil ikke starte. Dette er et kjent problem på fergekaien i Horten.

– De fleste får litt panikk og lurer på hvorfor bilen ikke starter, sier Fredrik Nilsen hos Branko's Auto i Tønsberg, som har mottatt telefoner fra fortvilte bileiere.

Bilistene forklarer at de venter på fergen med motoren skrudd av. Idet de skal starte bilen for å kjøre om bord i fergen igjen, skjer ingenting. Det er nyere modeller med startknapp i stedet for den tradisjonelle bilnøkkelen som har fått problemer på fergekaien.

Fant ikke årsaken

Øyvind Lund, administrerende direktør i Bastø Fosen

Administrerende direktør i Bastø Fosen, Øyvind Lund, sier problemet oppstår sjelden.

Foto: Alexander Joyce / NRK

Presseansvarlig for fergeselskapet Bastø Fosen, Øyvind Lund, sier problemet har oppstått på oppstillingsfelt 1 på fergeleiet.

– Dette skjer ikke ofte. Ifølge våre ansatte på brygga har det skjedd to eller tre ganger i løpet av hele 2015, sier Lund.

– Løsningen er å dytte bilene litt, for deretter å starte dem på vanlig måte.

Ifølge Horten Havnevesen var problemet større i 2010 og 2011, men de vet ikke hvorfor. I 2011 ble det gjort en undersøkelse for å finne årsaken til at biler med startknapp ble lammet.

– Vi fikk målt elektromagnetisk stråling, men det ble ikke funnet noe unormalt. Vi har ikke funnet noen klar årsak til det, men det kan hende at byggene som omkranser fergekaien bidrar til at det blir en opphopning av stråling her, sier driftssjef i Horten havnevesen, Bente Levin.

– Signalene krasjer

Seksjonssjef Per Eirik Heimdal i Post- og teletilsynet

Per Eirik Heimdal i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, sier utstyr ofte får problemer på grunn av krasjende signaler.

Foto: Eivind Rossen / PT

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet opplever stadig oftere at trådløst utstyr blir forstyrret. Årsaken er flere gjenstander som benytter samme frekvens.

– Vi får henvendelser blant annet fra folk som ikke får opp garasjeporter, eller de får ikke brukt fjernkontrollen for å låse opp bilen, sier seksjonssjef i frekvensavdelingen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Per Eirik Heimdal.

Han har bare hørt om ett tilfelle der bilister har fått startproblemer på en fergekai, men forklarer hva som trolig har skjedd med bilene i Horten:

– Signalveien fra nøkkelen til bilen blir blokkert av andre signaler som har samme frekvense. Signalene krasjer. Dersom det andre signalet er sterkere, kan kommunikasjonsveien bli brutt og bilen vil ikke starte.