NRK Meny
Normal

Velger bort russefeiringen

Ikke alle velger å bruke tid og penger på russefeiring. 10 av 15 avgangselever ved Steinerskolen på Nøtterøy reiste tirsdag på dannelsesreise til Sør-Europa.

Elever ved Steinerskolen på Nøtterøy

Helena Thoen (f.v.), Thomas Normann og Embla Regine Mathisen har alle valgt å la være å feire russetiden.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

I 30 år har Steinerskolen arrangert en tur som et alternativ til russetiden. Noen elever velger å avstå helt fra russefeiringen, andre velger begge deler, og et fåtall prioriterer vekk turen til fordel for å være hjemme hele russetiden.

– Det er stor forskjell fra kull til kull, men vi ser at mange klarer å kombinere det, sier kontaktlærer Frode Andersson.

Tar noen hensyn

Da NRK besøkte skolen før helgen var det få avgangselever å se. Kun de tre elevene, Thomas Normann, Helena Thoen og Embla Regine Mathisen hadde møtt opp for å ferdigstille noen oppgaver før turen.

Frode Andersson

Kontaktlærer Frode Andersson forteller at turen er et alternativ til russefeiring, men at det også er mulig å kombinere.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Hadde du kommet i går hadde bildet vært et helt annet. Da hadde du sett mange elever her i røde og blå bukser, sier Andersson.

Disse elevene har nå tatt med seg buksene sine, bilene og bussene og satt nesa mot Stavanger. For selv om dannelsesreisen skal være et alternativ til russefeiringen tar skolen noen hensyn.

– Vi passet på å reise etter russetreffet i Stavanger, men på tirsdag forventer vi at elevene er opplagte og klare for tur, sier Andersson.

De tre elevene som er igjen på skolen har av ulike grunner valgt og droppe hele russefeiringa.

– Jeg bestemte meg allerede da jeg gikk på barneskolen at russetiden ikke var noe jeg ønsket å være med på. Det var ikke noe jeg så på som veldig spennende, sier Embla Regine.

Hun ble derfor veldig glad da hun begynte på Steinerskolen i 1. klasse på videregående og fant ut at de hadde denne turen som et alternativ til russetiden.

Både Thomas og Helena sier at de begge ikke føler at russetiden passer for dem, og har derfor latt være å delta.

Les også: Russ uten buss

Ble spurt om å flytte turen

De tre elevene synes det er litt dumt at turen arrangeres midt i mai, fordi noen da prioriterer russefeiring. Men ifølge Andersson er det ikke aktuelt å flytte på turen.

– I fjor kom det en søknad fra elevene hvor de ba om å få lagt turen uten om russefeiringen. Da tok vi en runde på det, men falt ned på at vi ønsker å beholde ordningen slik den er, som et alternativ, sier Andersson.

De tre elevene har forståelse for at noen velger bort tur til fordel for feiring, men Thomas tror en tur gir deg mer på lengre sikt.

– Det å reise og oppleve ting sammen med klassen betyr mye. Det gir trolig minner som er sterkere enn de du har fra fest i russetiden.

Nå ser elevene frem til turen som starter i Amsterdam, går videre til Milano og Verona og ender opp i Barcelona. De har selv vært med å planlegge turen, og det blir blant annet mye flott arkitektur å se.

– Jeg gleder meg veldig, og selv om det bare er 10 av 15 som drar er vi en god gjeng likevel, avslutter Embla Regine.