NRK Meny
Normal

Denne yrkesgruppa er utsatt for farlige hendelser hver dag

Nå er det høysesong for å legge asfalt på norske riks- fylkes, og kommuneveier. Men for asfaltarbeiderne er dette langt fra trygt.

Asfaltlegging

– VIS HENSYN: Asfaltsesongen varierer litt fra landsdel til landsdel, men går i hovedsak fra mai til ut i september. Statens vegvesen ber bilister om å ta hensyn til dem som vedlikeholder veiene.

Foto: Knut Opeide / Knut Opeide

Statens vegvesen får hver dag inn rapporter om flere farlige situasjoner asfaltarbeidere har vært involvert i. Vegvesenet opplyser at denne yrkesgruppen stadig oftere blir utsatt for ulykker og nestenulykker.

– Vis hensyn til de som jobber på veien. De er der for din skyld, oppfordrer Kjell Bjørn Vinje, pressesjef i vegvesenet, i en pressemelding.

I løpet av de neste månedene skal det legges 2,3 millioner tonn asfalt på nesten 370 mil med vei. Det er særlig trafikkdirigentene som er utsatt.

Asfaltpenger

ASFALTKOORDINATOR: Even Sund er asfaltkoordinator i Vegdirektoratet. Her fra E6 Elgeseter gate i Trondheim.

Foto: Knut Opeide / Knut Opeide

Les også:

– Respekter skilting

Sjefingeniør Even Sund i vegvesenet sier at de som jobber på veien har en utsatt arbeidsplass, ofte med trafikken tett på.

– Derfor er det viktig at bilister respekterer skilting og de som dirigerer trafikken. På den måten kan de som jobber på veien ha en trygg arbeidsplass. Slik kan også bilistene slippe skader fra steinsprut på egen eller andres bil.

I løpet av hvert år registrerer vegvesenet rundt 300 uønskede hendelser der asfaltarbeidere og bilister er involvert.

Les også:

Asfaltering i Vestfold

Asfalteringskart Vestfold 2015

ASFALTERING I VESTFOLD: Her kan du se kart over hvor i Vestfold vegvesenet skal asfaltere. Trykk på pluss-symbolet øverst i høyre hjørne for å forstørre kartet. De røde strekene står for asfaltering av riksvei, de grønne for asfaltering av fylkesvei og de lilla for gangsti- og sykkelvei.

Foto: Statens vegvesen

Asfaltsesongen varierer litt fra landsdel til landsdel, men går i hovedsak fra mai til ut i september.

På kartet til høyre kan du se hvor det skal asfalteres i Vestfold de neste månedene. De røde strekene står for asfaltering av riksvei, de grønne for asfaltering av fylkesvei og de lilla for gangsti- og sykkelvei.

Denne sommeren skal veidekket på over 3.683 kilometer vedlikeholdes.

Det er nesten like langt som fra veien fra Oslo til Gibraltar. Vegvesenet regner med å bruke 2,3 millioner tonn asfalt på vedlikeholdet i sommer.

– Vær tålmodig ved kø

Der det er mulig, gjennomfører vegvesenet asfaltarbeid om natta. På den måten er det til minst mulig hinder for trafikken.

– Vi ber trafikantene om å være tålmodig der det måtte oppstå ventetid og køer i forbindelse med arbeidene, sier Sund.