Hopp til innhold

Tror nordmenn vil forsvinne fra farlige jobber

Jarl Jåtog var med på å bygge opp Statoils anlegg i In Aménas i Algerie. Han mener at det om få år ikke vil være vesteuropeere igjen på anlegg i konfliktområder.

Jarl Jåtog var med på å bygge opp Statoils anlegg i In Aménas i Algerie. Han mener at det om få år ikke vil være vesteuropeere igjen på anlegg i konfliktområder.

NETT-TV: – Det har vært noen skrekkelige dager. Man er kvalm, forferdelig sint og trist på vegne av alle dem som er berørt, sier Statoil-pensjonist Jarl Jåtog, som kjenner flere som er berørt av gisselaksjonen.

– Jeg har snakket med kollegaer som fortsatt jobber der nede og de er nå fryktelig i tvil om de vil fortsette å jobbe der, sier Jarl Jåtog.

Som Statoil-ansatt jobbet han fire år på gassfabrikken i In Aménas, og var med på å sette den i drift og få på plass system og rutiner.

Han sier de hele tida var forberedt på at de kunne utsettes for terror.

Hadde fluktsekk klar

– I Algerie har det vært stor mengde terror og overfall. Vi kjørte aldri bort fra leirområdet uten å ha med oss væpnede soldater, og det føltes trygt.

– På hver lugar hadde vi en fluktryggsekk med noe næringsrikt å spise, vannflasker, hodelykter og varmeteppe. Vi trente noen ganger på hvordan vi skulle varsle uten at hovedalarmen gikk. Vi var forberedt på å rømme ut i ørkenen på det verste, sier Jåtog.

I et intervju med Farsunds Avis sier han at han til tross for dette aldri følte seg utrygg.

– Vi bygde for militæret en moderne leir hvor de holdt til med 100–200 soldater som fotfulgte oss til enhver tid. Var vi ute og kjørte i ørkenen eller skulle til flyplassen var det alltid en eller to biler med skarpladde våpen foran og bak.

Hadde ikke fått lov å dra

Nå er han pensjonist og slipper å ta stilling til om han skal dra ut igjen, men han er sikker på at kona hans ville satt foten ned og nektet ham å dra ut igjen.

Det tror han også de fleste andre familier vil gjøre.

– Først vil de få beskjed hjemmefra, at de ikke får lov til å gå på jobb. Men det er ikke bare der det vil stoppe.

– Man kan ikke sende medarbeidere av sted på noe som er så farlig. Jeg tror bedrifter garantert vil få krav fra fagforeningssystemet om at dette må gjøres på andre måter.

Nordmenn bare på besøk

Jarl Jåtog er ikke i tvil om at Statoil og andre selskaper vil få problemer med å la nordmenn oppholde seg i lengre tid i konfliktområder. Han mener derfor det vil bli lokale arbeidere på slike anlegg om få år.

– Spørsmålet er om man kan sikre seg hundre prosent mot noen som er så determinerte og har så store ressurser?

– Jeg tror at i løpet av noen få år så er alle vesteuropeere byttet ut. Da har man lært opp lokale folk godt nok, og så er det bare snakk om å dra på besøk.

– Jeg tror ikke du får Statoil-folk til å jobbe der nede under slike forhold. Man kan ikke grave seg ned.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %