Trodde hasj var tomatplanter

En mann fra Larvik hevdet at han dyrket tomater i kjelleren da politiet ransaket boligen hans. Det viste seg å være hasj.

Larvik tingrett.

PLANTER: Larvikingen hevdet i Larvik tingrett at han trodde hasjplantene i kjelleren var tomatplanter.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Larvik-mannen møtte i Larvik tingrett i februar i år for å kreve å få tilbake førerkortet. Politiet innkrevde førerretten i desember 2015 fordi de mente mannen røyket hasj regelmessig ut fra funn de hadde gjort hjemme hos ham.

Fant hasj

Det hele startet i oktober i 2015 da det ble gjort en ransaking hos mannen på grunn av mistanke om overtredelse av kulturminneloven. Under ransakelsen fant politiet en hasjklump tilsvarende 40 brukerdoser på peishylla, og noe som framsto som et drivhus for hasjplantasje i kjelleren.

Mannen hevdet at han bare hadde prøvd å røyke hasj to ganger til medisinsk bruk og at hasjklumpen hadde blitt liggende på peishylla etter det.

Dessuten trodde han at han hadde dyrket fram tomatplanter i kjelleren. Han hadde nemlig fått frøene av en bekjent som også dyrket tomater.

Hasjplantene som politiet fant var små, og mannen sa at det var halvannet år siden han hadde dyrket dem.

Retten trodde ikke på at larvikingen ikke visste om at det var hasjplanter han hadde dyrket, men de fant det ikke bevist at han hadde et utstrakt hasjbruk.

Mistet førerretten

Da mannen ble varslet om inndragelse av førerkortet, tok han på eget initiativ en urinprøve hos lege for å avdekke eventuelt rusbruk. Prøven var negativ.

Larvikingen er ikke tidligere domfelt og har ikke vært i kontakt med politiet i forbindelse med rusbruk tidligere, og ingen prøver viste tegn på at mannen brukte narkotika.

Retten kom derfor fram til at Politidirektoratets vedtak om å inndra førerkortet er ugyldig, og mannen får tilbake førerkortet.

Staten må betale Larvik-mannens saksomkostninger på nesten 60 000 kroner.