Tidenes yngste i styret til Human-Etisk forbund

Han kommer fra Tønsberg og er bare 24 år gammel. Likevel har han allerede rukket å bli nestleder i Human-Etisk Forbund.

Anders Garbom Backe

NYE UTFORDRINGER: 24-åringen Anders Garbom Backe gleder seg veldig til å ta fatt på vervet som nestleder av Human-Etisk Forbund. Som 16-åring var han blant annet med på å stifte datterorganisasjonen til forbundet, Humanistisk Ungdom.

Foto: Marius Viken

Dermed har Anders Garbom Backe skrevet seg inn i historiebøkene som den yngste nestlederen i forbundet noensinne.

Backe vant vervet med 47 mot 41 stemmer på landsmøtet til Human-Etisk Forbund forrige helg.

– Dette er både veldig gøy og veldig skummelt, for vervet innebærer et stort ansvar. Det legger et press på meg, men det liker jeg fordi det får meg til å prestere og fokusere. Nestledervervet gir meg lov til å jobbe med det jeg synes er aller gøyest, sier han.

Backe forlater dermed vervet som leder av Humanistisk Ungdom. Tom Hedalen ble gjenvalgt som leder av Human-Etisk Forbund.

Var kristen

Backe har imidlertid ikke alltid tenkt i samme baner som humanetikerne. Snarere tvert imot.

– Allerede på barneskolen anså jeg meg selv som kristen, men etter hvert begynte jeg å innse at jeg faktisk ikke trodde på noen gud. Jeg begynte å lure på hva jeg faktisk kunne tro på, og fant etter hvert ut at humanisme stod nærmest mitt livssyn.

En av sakene Backe brenner mest for, er likebehandling av tros- og livssynssamfunn.

– I dag forskjellsbehandles fortsatt disse både i regelverk og praksis.

I mai 2012 ble kristendommen avskaffet som offentlig religion i Norge.

– Likevel blir folkekirken og en kristen humanistisk arv fortsatt fremhevet i grunnloven. Jeg merker at dette påvirker hvordan vi ser på hva det vil si å være norsk og kristen. I dag er loven absolutt ikke lik for alle trossamfunn, sier Backe.

Han påpeker at Den norske kirke er det eneste trossamfunnet som blir nevnt i grunnloven.

– Dette har jeg en dialog med kirken om i dag. Det er fremgang på området, men det gjenstår fortsatt mye arbeid for å likestille trossamfunnene helt.

Mange tror de er medlemmer

Den nybakte nestlederen er også svært engasjert i å øke rekrutteringen til Human-Etisk Forbund.

– Fortsatt er bare to prosent av befolkninga med i forbundet, selv om undersøkelser viser at 38 prosent ikke tror på noen gud. Undersøkelser viser også at mange tror de er medlemmer hos oss, uten å faktisk være det, sier han med et smil.