NRK Meny
Normal

Stjal flere lommebøker på Østlandet

En 47 år gammel mann fra Romania har livnært seg av lommetyverier siden han kom til Norge i august. Nå er han dømt.

Illustrasjon av lommetyveri

Mannen stjal til sammen fem lommebøker før han ble tatt.

Foto: Hanne Tungen / NRK (Illustrasjonsfoto)

Mannen ble pågrepet av politiet den 24. september, siktet for tyveri av flere lommebøker.

I Tønsberg tingrett forklarte mannen at han kom til Norge fordi han hadde blitt lovet en jobb her, noe han ikke fikk. Han sa at han ikke lever av tyveri, men stjal fordi han var fortvilet over at han ikke fikk jobben han var lovet.

Pinkode i lommeboka

Tyveriene startet 1. september. Da stjal han en lommebok fra en kvinne på en butikk i Bærum. Dagen etter stjal han enda en lommebok. Denne gangen fra en kvinne i en butikk i Larvik. Det lå 200 kroner i den lommeboken. I tillegg tok han ut 8 000 kroner fra kvinnens kort fordi koden var notert i lommeboken.

Han forklarte videre at han ikke stjal noe mer frem til 20. september fordi han da hadde penger. 47-åringen sa at han på denne tiden forsøkte å få seg jobb i Norge.

Den 22. september fortsatte tyveriene. Da stjal han en lommebok fra en kvinne i en matbutikk i Frogn i Akershus. Det lå 2 000 kroner i kontanter i lommeboken. I tillegg fikk han tatt ut 9 000 kroner fra kvinnens kort fordi pinkoden også lå der. 47-åringen sa at han brukte disse pengene til å tilbakebetale reisen til Norge.

Dagen etter hadde han flyttet seg til Drammen, og stjal den fjerde lommeboken der. Det var imidlertid ikke penger i denne. Kort tid senere var han i Sande i Vestfold og stjal en lommebok med rundt 300 kroner i.

Mannen stod også tiltalt for forsøk på tyveri. Han prøvde å ta en lommebok fra en kvinne i på Farmandstredet i Tønsberg, men ble oppdaget og stakk av. Mannen ble pågrepet av politiet senere denne dagen.

Stjal fra eldre kvinner

47-åringen innrømmet alt i retten, og forklarte at han valgte hvilke lommebøker han skulle stjele ut ifra om de stakk ut av vesken eller ikke.

Aktor i saken ba om at mannen skulle bli dømt til ett års fengsel, samt å betale til sammen 4 800 kroner i erstatning til kvinnene han stjal fra. Mannen sa seg enig i erstatningskravet, og sa i retten at han kunne selge leiligheten sin for å skaffe pengene.

Flere av de han stjal fra var eldre kvinner, og retten finner dette skjerpende. Retten tror imidlertid ikke at mannen kom til Norge for å stjele.

Tønsberg tingrett mener at 11 måneders fengsel er en passende straff. 47-åringen er også dømt til å betale 4 800 kroner i erstatning. Han må også betale 15 000 kroner av utbyttet han fikk ved å ta ut penger i minibanken med kvinnenes kort.