Hopp til innhold

Slottsfjellfestivalen kan gå konkurs

Festivalen i Tønsberg kan lide samme skjebne som både Hovefestivalen og Quartfestivalen, som har gått fra å være Norges største festivaler, til å forsvinne.

Slottsfjell.

LOKAL FORANKRING: Slottsfjellfestivalen har blitt arrangert hver sommer på Slottsfjellet i Tønsberg i en årrekke. Nå går de en usikker fremtid i møte. – Jeg tror det er viktig at vi kommer oss litt tilbake til røttene, og får en bedre forankring i Tønsberg og omegn, sier daglig leder for festivalen, Johannes Lund.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Slottsfjellfestivalen har høy gjeld, og står i fare for å bli nødt til å takke for seg.

– Hvis vi ikke får til en avtale med alle kreditorene våre, blir vi nødt til å melde oppbud. Da blir det rett og slett ikke festival til sommeren, sier daglig leder av festivalen, Johannes Lund, til NRK.

Han har vært med helt siden oppstarten i 2003. Siden den gang har festivalen stadig blitt mer populær, og gått fra å kun ha lokale band, til å booke store internasjonale artister.

Til tross for populariteten, har de slitt økonomisk de siste årene.

Eierne av Slottsfjellfestivalen tok ut 1,8 millioner kroner i utbytte i 2016, i 2015 var tallet 4 millioner kroner. Det viser tall fra regnskapene deres. I 2017 gikk festivalen med underskudd.

– Mange artister som går igjen

P3-sjef Mats Borch Bugge mener at festivalen bør begynne å tenke nytt for å lykkes videre.

– Jeg synes festivalen har hatt mange gode år å vise til utviklingsmessig. De har klart å holde en musikkinteressert profil inntil de to siste årene, der jeg opplever at det er mange av artistene som går igjen.

– Man ser også at de internasjonale navnene som de skilter med, ikke er av de «hotteste» til enhver tid – at de åpenbart har hatt for lite å rutte med når det kommer til budrunder.

Mats Borch Bugge.

UNIKT: Mats Borch Bugge tror det er viktig å fremstå som en unik festival for å skille seg ut blant alle festivalene i landet.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Får svar om noen uker

Lund tror det er viktig å gå tilbake til røttene og fokusere på lokale artister igjen.

– Da vi begynte med festivalen, var det mange som ville være med på festen. Så har festivalen utviklet seg. Publikummet har til dels blitt yngre og noen av dem som var med fra starten, har falt av av forskjellige årsaker.

– Jeg tror det er viktig at vi, sammen med Tønsberg og byen, finner tilbake til en stolthet og verdi i det at Slottsfjell fortsatt finnes. At det er et viktig arrangement for byen og noe tønsbergensere kan være stolte av.

I løpet av en måneds tid skal kreditorene være kontaktet, og det vil bli avgjort om Slottsfjellfestivalen lar seg gjennomføre til sommeren neste år.

– Må bli årets happening

Daglig leder i nettverket Norske Festivaler, Truls Sanaker, er enig i at det er viktig å skape en lokal forankring slik at man skaffer seg et basispublikum som trofast kommer igjen år etter år.

– Tønsberg er ikke en større plass enn at en festival der kan bli årets happening. Et sted der folk treffer folk de gikk på skolen sammen med, og inviterer gjester til å komme på besøk fordi det er da det skjer noe stort i byen. Hvis en klarer å få til det, vil en festival lykkes i lang tid framover.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark