NRK Meny
Normal

Nå er det høysesong for lynnedslag

Sju tips for å unngå skader i lyn- og tordenvær i sommerferien.

Lyn i Vadsø

KREFTER: Strømstyrken i et lynnedslag kan variere fra noen tusen ampere til 300 000 ampere. Et vanlig sikringsskap er laget for å tåle strømstyrker fra 10 til 60–80 ampere, opplyser Norsk brannvernforening.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Det er ingen som vet hvordan været kommer til å bli utover sommeren, men det kan lønne seg å ta noen forholdsregler – spesielt hvis du skal reise vekk.

Et lynnedslag kan i verste fall føre til brann i boligen din. Det kan også skade elektronisk utstyr som pc, telefoner og modemer.

Ifølge Finans Norge var det til sammen 7 137 lynskader her i landet i 2015. Hittil i år har det vært 713 skader.

20 000 feilmeldinger

Lynet slo ned i det elektriske anlegget.

SKUMMELT: Slik så sikringsskapet ut etter et lynnedslag i Re i 2014.

Foto: ViB

Juli og august er høysesong for lynnedslag i Norge. I et normalår er det over 100 000 lynnedslag i landet, opplyser Telenor.

De mottar nærmere 20 000 meldinger om feil på elektronisk utstyr i sommerhalvåret.

– Når tordenværet kommer, er det å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, pc, og TV enten du er i huset, hytta eller campingvognen, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Mange skader kan altså unngås:

  1. Ta først ut kontaktene til PC, TV, radioen, modem o.l.
  2. Bredbånd på Fiber: Trekk ut strømmen til ONTen. Det er den boksen som er koblet med nettverkskabel til din bredbåndsruter.
  3. Bredbånd på DSL: Ta ut kabelen som er koblet mellom kontakten i veggen (og verden utenfor) og kontakten merket DSL på ditt modem/bredbåndsruter. Trekk også ut strømmen til modemet/ruteren.
  4. Bredbånd på Kabel-TV: Ta ut koaks-kabelen, mellom TV/multimediekontakten, i veggen og kabel-TV-modemet. Trekk også ut strømmen til modemet
  5. Det kan være smart å ta et bilde av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.
  6. Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.
  7. Montér FG-godkjente overspenningsvern.

Kan begynne å brenne

– Det beste rådet er å koble til et overspenningsvern, og sette det på de stikkontaktene som du har elektronisk utstyr på. Det er veldig enkelt og koster noen få hundrelapper. Kanskje det aller beste er å bygge om sikringsskapet ditt, men det er mye dyrere, sier Amundsen til NRK.

bjørn amundsen

LYNNEDSLAG I BASESTASJONER: Bjørn Amundsen opplyser at Telenor får skader for cirka 20 millioner kroner årlig på deres eget utstyr på grunn av lynnedslag.

Foto: Remi Drageset / NRK

Informasjonsrådgiver Arnt Folvik i Vestfold interkommunale brannvesen, er enig i rådene fra Telenor.

– Noen ganger oppstår det brann umiddelbart. Produkter kan også bli skadd når de blir påført en overbelastning etter et lynnedslag. De kan da slutte å virke, eller i verste fall kan det oppstå en brann der senere, sier han til NRK.

2014 var et ekstremår for fylket han holder til i. Det var da 810 skader etter lynnedslag i Vestfold. Året etter var tallet 332.

Det samme gjelder resten av landet. Finans Norge opplyser at det var 18 000 lynskader i Norge i 2014 Det er over dobbelt så mange som et normalår.