Politiets råd før ferien: Tenk som tyven

Ti tips for å unngå innbrudd i ferieforlatte hus.

Knust rute og åpen dør.

POLITIET ANBEFALER: Ta motet fra tyven ved at de må bruke lang tid og lage støy for å komme seg inn i boligen din. (arkivbilde)

Foto: privat

For å redusere risikoen for innbrudd i sommerferien, råder politiet deg til å tenke som en tyv og finne «svake punkt» i boligen din.

Ser huset ditt forlatt ut?

Er det noen dører eller vinduer dårligere sikret enn andre?

På politiets egen nettside opplyser de at vinningsforbrytere ofte forbereder seg før de slår til. De går gjerne flere runder i nabolaget for å se hvilke hus som virker forlatte, og oppdager raskt en kjeller- eller terrassedør som er enkel å dirke opp.

– Bruk derfor gjerne noen kroner på å installere forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører og utsatte vinduer, anbefaler politiet.

Koster millioner

Også Finans Norge ber deg ta noen forholdsregler før du drar på årets sommerferie, selv om det, ifølge deres oversikt, begås færre og færre innbrudd i Norge.

– Det skjer innbrudd hele året, og tendensen er heldigvis at tallet på innbrudd går nedover. Det samme gjør erstatningene. Dette gjelder innbrudd i hus, biler og også båter de siste årene, opplyser kommunikasjonssjef i Finans Norge, Stine Neverdal.

– Men tredje kvartal er, med sommermånedene juli og august, helt klart på innbruddstoppen, sett over tid. Dette er en tydelig tendens, selv om det finnes unntak, legger hun til.

Erstatningsutbetalingene etter innbrudd, tyveri og ran i private boliger og hytter i fjor sommer (juli, august og september), var på 114 millioner kroner. Året før var tallet 133 millioner kroner, og i 2013 var det 127 millioner.

Organisasjonen sier seg enig i politiets råd (se faktaboksen lenger opp i teksten), og anbefaler deg å la det virke som om noen er hjemme.

– Samarbeid gjerne med naboen om å passe på huset, ta inn aviser og post. Husk også å stoppe eller videresende eventuelle papiraviser. Monter et FG-godkjent alarmanlegg. Vi ser at dette virker preventivt, avslutter Neverdal.