Hopp til innhold

"Insektsesongen" er i gang

Slik får du dem vekk fra bilen din.

bil full av insekter

SETTER SEG: Her ser du insektene har satt seg på en hvit bil. Hele frontpartiet på bilen var dekket i "gugge".

Foto: Arne Petter Wallin Marthinsen / NRK

Vanligvis, når vi snakker om bil, handler det om to sesonger. Sommer og vinter. Men når mygg, biller, flyvende fluer og andre insekter dekker bilen med "gugge", kan vi kanskje snakke om sesong nummer tre, "insektsesongen".

På lik linje som at fuglebæsj kan skade lakken på bilen, kan magesyre i insektene lage etseskader i lakken. Både fuglebæsj og insekter kan lage skader som er vanskelig å få bort igjen.

1: Hvordan kan insektene skade bilen?

Dersom lakken på bilen er varm, kan syre og avføring fra fugl og insekter lage etseskader i lakken. Omfanget er gjerne større ved fuglebæsj enn ved insekter, men begge deler setter merker.

– Det kan absolutt bli skade, sier Bjørn Thomas Karlsen, fra Kepler Bilservice i Tønsberg.

Karlsen anbefaler først og fremst å vaske av bilen med rent vann etter en lang kjøretur der man har fått bilen dekket av småkryp.

Dersom flekkene ikke går av med vann, får man kjøpt midler tilpasset fjerning av fuglebæsj og insekter.

Han forteller at dersom hele fronten er dekket med "gugge", kan det være lurt å ta tak i problemet så fort som mulig

– Det som er farlig er å gni på merkene med tørr klut. Da kan man fort lage riper i lakken. I fuglebæsj kan det for eksempel være spor av stein og smuss. Dersom du bruker tørr klut på området, gnir du gjerne det som ligger i skiten ut over et større felt, forteller Karlsen til NRK.

– Det lager gjerne bare en større skade, legger han til.

2: Mye kan forebygges

– Det kommer mange innom oss med skader, fordi de har prøvd å fjerne insektene med tørr klut. Vi anbefaler alle som kommer å bruke rent vann og klut istedenfor bare en tørr fille, sier Karlsen.

Skader av fuglebæsj og insekt kan forebygges.

– Det kan hjelpe mye å være flink til å polere bilen og vedlikeholde bilen.

Karlsen forteller at det kan vært lurt å polere bilen én til to ganger i året. Han forteller også at det finnes gode lakkbeskyttelser, som hjelper mot insektskader, steinsprutskader, fugledritt og sur nedbør.

– Det vil jeg absolutt anbefale, sier Karlsen til NRK.

3: Dersom skaden allerede er skjedd

– I de aller verste tilfellene må man lakkere området som er etseskadet på nytt. Men stort sett får vi fjernet det meste ved en ordentlig rubbing og polering, sier Karlsen.

– Vær obs på at insekter kan lage skader på bilen din. Sørg for å vaske bort merkene så fort som mulig. Da vil man kunne hindre et større skadeomfang.