NRK Meny
Normal

Dette bør du gjøre med plenen nå

Selv om det fortsatt er en stund til sommeren, bør du blant annet kalke plenen nå.

Grønn og vakker plen

TETT PLEN: Det er ikke helt enkelt å få en vakker, fyldig plen til sommeren. I denne artikkelen får du noen tips til hvordan du kan klare det.

Foto: METTE STENSHOLT SCHAU / NRK

Tirsdag var årets første sommerdag, men da kom det samtidig et lite snøfall over store deler av landet. Geir Mellingen, gartner ved Gjennestad gartnerskole i Stokke, forteller at folk nå burde begynne å stelle plenen for sommeren.

– På denne tiden av året begynner gresset så vidt å vokse og bli grønt. Med én gang du ser det kan du begynne å gjødsle. Alle typer plener trenger gjødsel for at de skal holde seg flotte og fine, veksten i plenen blir ikke noe god hvis du ikke gjødsler, sier han til NRK.no.

Les også:

Bli kvitt mosen

Mose har en tendens til å ta over for gresset i plenen. Gjødsling kan hjelpe på også dette.

Geir Mellingen

INTERESSE: Geir Mellingen, gartner ved Gjennestad gartnerskole, sier at Gjennestad merker stor interesse for plen og gress om dagen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Er du flink til å gjødsle, overtar gresset for mosen og gjør at den holder seg vekk. Mosen begynner å vokse i mye kaldere enn temperaturer enn gresset. Gresset trenger en del plussgrader, men mosen vokser omtrent også på vinteren. Skal du ha vekk den, kan du enten fjerne den med en jernrive eller maskin som dreper gressmose, eller du kan kalke, sier Mellingen.

Kalken dreper imidlertid ikke mosen, den gjør bare mosens forhold dårligere fordi den sørger for at PH-en i jorda stiger.

– Hvis man uansett ønsker å kalke plenen, er det på tide å gjøre det nå. Man kan kalke helt fra snøen forsvinner. I det siste har det regnet litt mange steder i Vestfold, noe som gjør at kalken trekker mer ned i plenen. Derfor er dette en fin tid å kalke på.

– Vent med å klippe gresset

Ifølge Mellingen er det ikke særlig vits i å klippe gresset ennå, fordi det ikke har blitt langt nok.

– Men skal du likevel klippe, bør du gjøre det med veldig høy kniv, slik at du bare tar toppene på gresset. Da vil gresset buske seg bedre og bli tettere. Ved å generelt klippe høyt og ofte vil du også kvele noe av mosen.

Gartneren sier at en også kan bruke kjemiske midler som jernsulfat for å bli kvitt mose.

– Det gjør at mosen dør med én gang, men hindrer den dessverre ikke i å komme tilbake.