Hopp til innhold

Få en grønn, tett og vakker plen

Å bli gatas plenkonge, er ingen enkel sak. Her er tipsene du trenger for å få gresset så grønt og pent som mulig.

Perfekt plen

Grønn plen gir hagen et rolig inntrykk og rammer inn alle andre farger.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Drømmer du om grønn asfalt? Da er du sikkert en av dem som forsøker å ha plen uten at du behøver å gjøre så mye med den. Det går ikke.

Gress er nemlig ikke hagens enkleste plante, selv om den ser sånn ut.

De vanligste feilene

Pleier plenen din bli stygg, kan du mest sannsynlig skylde deg selv.

De klassiske tabbene er å klippe plenen for sjelden, klippe for kort, bruke en klipper med slitte kniver, glemme å gjødsle, har for lite jord under plenen eller bruke plenen for hardt.

For mye tørke eller for mye skygge kan også gjøre sitt for at plenen ikke blir særlig fin.

Gress

Du SKAL trø i graset – det liker å bli brukt.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

De beste tipsene

Heldigvis finnes det mange råd som kan bidra til å gjøre plenen vakker for sommeren, men det krever litt innsats.

NRK-programmet Grønn Glede har samlet sammen noen av de aller beste og viktigste tipsene til å gjøre plenen grønn, tett og vakker.

Klipp ofte: Gjerne én til to ganger i uken. En plen som klippes ofte blir tettere i veksten og du får en jevner plenflate. Gress vokser nedenfra og tåler derfor klipping meget godt. Andre vekster i plenen (ugress) tåler det dårlig og dermed holder du det borte ved å klippe ofte. Dessuten kan gressklipp som er kort bli liggende på plenene og fungerer som gjødsel. Bioklippere er spesielt beregnet på denne formen for klipping og gjødsling i ett. Langt gress må samles opp.

Still klipperen opp: For å slippe å klippe ofte klipper mange mye når de først er i gang. Det er ikke lurt. Da får mosen og ugress gode vekstvilkår. Gressplenen er finest hvis det holdes på en lengde på fem til syv centimeter. Den skal aldri under tre centimeter.

Se på et strå: Når du klipper kan du se på et gresstrå om knivene må slipes. Et rent kutt er ok. Ser det ut som det er fliset opp og slitt av? Da er det på tide å slipe.

Gjødsle: For å få en pen plen må du gjødsle. Fullgjødsel i regn fra tælen har gått på våren og til midten av august. Tre ganger i sesongen bør holde. Men det finns mye spesialgjødsel å eksperimentere med. Finn din favoritt!

Under torva: Noen ganger er det for lite jord under gresset. Det bør være minst 10–15 centimeter jord der du skal ha plen. Hvis ikke blir det synlig som felt som tørker fort ut. Fyll på med jord på toppen. Toppdressing er å legge cirka én til to centimeter med jord (én del torv, én del sand og én del kompost er ypperlig blanding) på toppen av plenen og rake det jevnt utover. Gresset gror gjennom jordlaget og neste år kan du gjenta. Slik kan du reparere skader og eventuelt fylle på jord.

Plenskader

Skader kan repareres med toppdressing og litt nye frø. Det finnes eget reparasjonsfrø å få kjøpt også.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK


Skal brukes: En plen som ikke brukes er mer utsatt for mose enn en som brukes til badminton og ballspill. Men samtidig kan plenen skades hvis det alltid er noen som løper og graver i hagen med labber eller spader. Særlig når plenen er våt er den utsatt for bruks-skader. Legg tråkkheller ned i plenen der du går ofte.

Sol er bra: Mose liker skygge, men takler sol dårlig. Kan du skape mer lys i hagen kan du hjelpe gresset å vinne over mosen. Trær som kan fjernes? Bak hus og garasje kan du kanskje satse på skyggeplanter fremfor gress?

Mose i gress

Mye mose, lite gress? Gjødsel, lys, bruk og litt lang lugg på gresset motvirker mose. Det finnes også mosefjernemidler i handelen. Men prøv gjødsling først.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Vanne: I utgangspunktet trenger ikke en plen å vannes. Den våkner til liv ved neste regnskyll. Men blir det langvarig tørke og det er midt i sola, så kan det lønne seg å gi den en god rotbløyte. Vann lenge med en spreder og gjerne sent på kvelden. Småvanning skaper bare behov for oftere vanning. Gressrøttene trekker nedover når det er tørke.

Reparere: Døde flekker i plenen kan fikses ved å rake kraftig, gjerne lufte plenen (bruk plenlufter eller stikk med greip) ha på toppdressing og så nytt gress. Ikke tråkk på det nysådde området.

Det lille ekstra: Fjern løvetann umiddelbart. Tar du det før det setter frø blir det mindre jobb senere. Stikk med en rett spade og lag rette kanter mot bed, busker og stier. Det ser stilig ut. Sett ned plenkant for å beholde det velstelte inntrykket.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)